Bytové aj rodinné domy skrývajú obrovský potenciál úspor energií

Obytné budovy na Slovensku spotrebúvajú približne 40 % energie. Sú tak jedným z najväčších "žrútov" a zároveň aj zdrojov emisií.

Obytné budovy na Slovensku spotrebúvajú približne 40 % energie. Sú tak jedným z najväčších „žrútov“ a zároveň aj zdrojov emisií.
Množstvo spotrebovanej energie však možno, ako uviedli dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne (PSS) Imrich Béreš a prezident Zväzu stavebných podnikateľov Zsolt Lukáč, znížiť efektívnymi opatreniami, najmä celkovou obnovou bytových a rodinných domov.
Až 80-% úspory energie prináša výstavba nových nízkoenergetických domov. Na Slovensku sa však ročne postaví iba necelé jedno percento nových budov, ktoré ale stále nepatria k nízkoenergetickým.
O to viac vystupuje do popredia obnova existujúcich budov vrátane bytových. Na plnenie programu zníženia energetickej náročnosti do roka 2020 nás upozornila už aj Európska komisia. Prijala smernicu 20-20-20, ktorá zaväzuje členské štáty znížiť spotrebu energií do roku 2020 o 20 %. Program rovnako prikazuje zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov na 20 % a po roku 2020 už stavať iba budovy s nulovou spotrebou energie.
Prvá stavebná sporiteľňa už od roku 2000 intenzívne realizuje financovanie programov obnovy bytových domov. Súčasťou programov PSS je informačná kampaň, vzdelávacie podujatia, spolupráca s odborníkmi z univerzít a prax.
Z výsledkov rôznych európskych štúdií vyplýva, že v miernom klimatickom pásme, do ktorého patrí aj Slovensko, je možné až trojnásobne znížiť množstvo spotrebovanej energie.
PSS venuje obnove bytových a rodinných domov veľkú pozornosť. Spoločenstvá vlastníkov bytov, bytové družstvá a iní správcovia majú možnosť získať úver na revitalizáciu ich bytového domu od roku 2000.
„Odvtedy PSS, a. s., do tohto segmentu investovala takmer 310 miliónov eur vo forme úverov. Dlhoročné skúsenosti hovoria, že po celkovej obnove sú bytové domy schopné usporiť 50 až 70 % pôvodných nákladov na energie,“ zdôraznil Béreš.
Celková obnova je pritom najefektívnejšou formou, ktorá vedie k maximálnym úsporám. Zahŕňa komplexnú revitalizáciu bytového domu od strechy cez výmenu okien a dverí, zateplenie fasády, vyregulovanie vykurovacej sústavy, až po výmenu rozvodov, výťahov a podobne.
Z výsledkov PSS vyplýva, že kým v roku 2012 tvorili investície do obnovy súčasného bytového fondu a kúpy s výstavbou približne rovnaký podiel, vlani už investície do obnovy dominovali 75 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy