Porovnanie bežných účtov: Aktívni klienti platia mesačne bankám 3,6 eura

, zuno;financna hitparada Foto:photl

Priemerný slovenský zákazník, ktorý aktívne využíva svoju banku, zaplatí za svoj osobný účet 3,60 eur mesačne. Za celý rok je to viac ako 43 eur. Prieskum na základe porovnania poplatkov za vedenie účtu v 11 bankách na Slovensku uskutočnil finančný portál FinancnaHitparada.sk

Porovnanie je vytvorené na základe dvoch modelových profilov klienta, ktorí využívajú širšiu škálu bankových služieb na slovenskom trhu. Aktívnejší zákazník, ktorý pravidelne využíva služby elektronického bankovníctva a mesačne zadá 5 domácich platobných príkazov, kartou zaplatí 160 eur, trikrát vyberie z bankomatu vlastnej banky aspoň 50 eur, jedenkrát z bankomatu v zahraničí a jedenkrát mesačne mu príde e-mailom výpis z účtu zaplatí priemerne 4,10 eur za mesiac.

Menej aktívny zákazník s online bankovníctvom, ktorý mesačne zadá tri domáce platobné príkazy, kartou zaplatí platby v hodnote 100 eur, dvakrát vyberie z bankomatu vlastnej banky aspoň 50 eur, aktívne využíva služby elektronického bankovníctva a jedenkrát mesačne mu príde e-mailom výpis z účtu, zaplatí priemerne 3,10 eur za mesiac.

Z prieskumu vyplýva, že najviac poplatkov zaplatia klienti veľkých bánk – okolo 5 eur mesačne. Naopak, najnižšie poplatky si účtujú nízkonákladové banky. Online banka Zuno má spomínané služby zadarmo, u mBank by zákazník zaplatil 1,20 eur, v ČSOB 2,30 eur, so Sberbank 5,70 eura a Slovenskou sporiteľňou 6,30 eura.

„Možnosť mať nulový poplatok za vedenie účtu ponúka viacero bánk. Väčšinou však je potrebné pre získanie účtu zadarmo splniť viaceré podmienky, najčastejšie aktívne tento balík využívať, prípadne využívať aj ďalšie produkty banky. Podmienky nie je v každej banke úplne jednoduché splniť,“ podotýka k poplatkom za účet Maroš Ovčarík z portálu FinančnáHitparáda.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy