V máji prvýkrát výraznejšie pocítime pokles ruských turistov

, ČTK Foto SITA

Krajiny Európskej únie vrátane Slovenska prvýkrát výrazne pocítia pokles počtu ruských turistov na začiatku budúceho mesiaca, v čase ruských májových sviatkov. Uviedla to poradenská spoločnosť Mag Consulting. Spolu s pravoslávnymi Vianocami sú májové dni voľna obdobím, kedy Rusi najviac cestujú do zahraničia.

Podľa prieskumu Mag Consulting medzi ruskými cestovnými kanceláriami príde kvôli prepadu kurzu rubľa k euru a rusko – ukrajinskej kríze tento rok do EÚ o približne tri milióny Rusov menej. "Tento významný pokles európske štáty výrazne pocítia už začiatkom mája, kedy sa významne znižuje počet charterových letov do európskych metropol," uviedol analytik cestovného ruchu Jaromír Beránek.

Niektoré ruské cestovné kancelárie podľa neho v súčasnej dobe už rušia aj charterové lety na letnú sezónu, napríklad do Španielska a Talianska. "Ruské CK aj pre tento rok napriek uvedeným nepriaznivým skutočnosti počítajú s medziročným nárastom výjazdov Rusov o päť až desať percent. Výpadok príchodov ruských turistov do štátov EÚ sa už v súčasnej dobe prejavuje výrazne zvýšeným záujmom o letné výjazdy predovšetkým do Turecka a Egypta," dodal Beránek.

Výpadok troch miliónov ruských turistov v štátoch EÚ podľa neho povedie k zníženiu zisku  hotelových a reštauračných zariadení a tiež k zníženiu zamestnanosti v európskom cestovnom ruchu. Rusi patria medzi národnosti, ktoré na Slovensku najviac utrácajú.

Z Ruska sa v minulom roku vybralo na cesty do celého sveta viac ako 54 miliónov turistov, teda medziročne o 13 percent viac. Do štátov EÚ vycestovalo asi 20 miliónov ruských turistov, čo predstavuje nárast oproti predchádzajúcemu roku o viac ako 22 percent.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy