Francúzskym podnikateľom sa tento mesiac zhoršila nálada

Francúzskym podnikateľom sa tento mesiac zhoršila nálada. Ich dôvera v druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny po marcovom miernom raste opäť klesla. Firmy totiž očakávajú úbytok zahraničných objednávok, čo signalizuje, že ani situácia na pracovnom trhu sa v blízkej budúcnosti nezlepší. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na prieskum štatistického úradu INSEE.
Podľa výsledkov prieskumu index dôvery podnikateľov vo francúzskom výrobnom sektore v apríli klesol na 100 bodov z revidovaných marcových 101 bodov. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov, ktorí očakávali, že sa hodnota indexu udrží na úrovni 100 bodov, ktorú dosiahla pri rýchlom marcovom odhade.
Z ankety ďalej vyplýva, že zahraničné objednávky na výrobky francúzskeho priemyslu klesajú, o čom svedčí vývoj príslušného indexu, ktorý sa prepadol v apríli na -19 bodov z -12 bodov. To sa premietlo aj na hodnote indexu očakávanej produkcie, ktorá sa znížila na -15 bodov z -10 bodov v marci.
Francúzska ekonomika v 4. kvartáli minulého roka ožila po stagnácii v predchádzajúcom štvrťroku. Hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska sa v období október až december 2013 zvýšil o 0,3 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom.
Centrálna banka v Paríži však predpovedá, že už v 1. štvrťroku 2014 druhá najväčšia ekonomika eurozóny pravdepodobne spomalí. Odhaduje, že HDP Francúzska za tri mesiace do konca marca stúpol medzikvartálne o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy