Portugalsko predalo 10-ročné dlhopisy s najnižším úrokom za 8 rokov

Šance Portugalska na vystúpenie zo záchranného programu bez ďalšej žiadosti o pomoc dnes opäť vzrástli. Svedčí o tom prudký pokles úrokov z 10-ročných portugalských dlhopisov pri dnešnej aukcii. Informovala o tom agentúra AP.
Portugalská agentúra pre riadenie dlhu dnes získala 750 miliónov eur z predaja 10-ročných dlhopisov, pričom miera úročenia klesla na 3,575 % z 5,1 % vo februári a dosiahla tak najnižšiu úroveň za osem rokov.
Portugalsko požiadalo v roku 2011 Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver v celkovej výške 78 miliárd eur. Investori totiž počas krízy v eurozóne prestali dôverovať krajinám na juhu kontinentu, v dôsledku čoho ich náklady na obsluhu dlhu vzrástli na neprijateľnú úroveň. Portugalská vláda výmenou za finančnú pomoc zaviedla tvrdé úsporné opatrenia a reformy, ktoré jej pomohli ozdraviť verejné financie. Rozpočtový schodok Portugalska minulý rok klesol na 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 10,1 % HDP v roku 2010.
Krajina v polovici mája ukončí záchranný program. Kabinet v Lisabone sa teraz musí rozhodnúť, či požiada o pohotovostnú úverovú linku, alebo bude nasledovať príklad Írska a pokúsi sa o tzv. čistý exit. Teda dokončenie záchranného programu bez žiadosti o ďalšiu pomoc.

Súvisiace články

Aktuálne správy