Rady odborníka: Hypotéka za hranicami, pre podnikateľa a založená nehnuteľnosť

, Smart Brokers Foto:photl

Odborníci zo spoločnosti Smart Brokers radia, ako na hypotéku pre fyzické i právnické osoby. Tento krát opäť poukazujú na najbežnejšie situácie, s ktorými sa pri výbere, či vybavovaní hypotéky stretnete.

Pravidlá pri poskytovaní hypotéky fyzickým osobám sú všeobecne známe. Aké platia v prípade podnikateľov? "Som jediným vlastníkom a konateľom eseročky s ročným obratom cca 100 tis. eur. Vo svojej firme však nie som zamestnaný. Mám šancu na hypotéku? Aké parametre sa berú do úvahy?“

Poďme od začiatku. Vaša spoločnosť nesmie vykazovať stratu a ani záporné vlastné imanie. Takisto by ste nemali mať nedoplatky voči daňovému úradu, sociálnej poisťovni a pod. Spoločnosť musí podnikať na Slovensku zvyčajne rok predtým, ako žiadosť podáte. Niektorým bankám však stačí aj prvé uzatvorené daňové priznanie a to najmä v prípade, ak ste podnikali najskôr ako SZČO a prešli ste na s.r.o. s tým istým predmetom podnikania. V prípade, ak ste jediným spoločníkom a súčasne konateľom spoločnosti, no nie ste v nej zamestnaný, čiže nemáte príjem zo závislej činnosti, môžete ho preukázať dvomi spôsobmi.

Príjmami z podielu na zisku
– dôležité sú príjmy z podielu na zisku za posledné zdaňovacie obdobie,

– mesačný príjem sa vypočíta ako vyplatený podiel na zisku delený dvanástimi 

– vo väčšine prípadov banky vyžadujú doklad o rozdelení zisku (rozhodnutie vlastníka, zápisnica), daňové priznanie za posledný rok s výkazmi, potvrdenie o neexistencii záväzkov voči daňovému úradu a doklad o vyplatení zisku (výpis z účtu).

Príjmami na základe tržieb

– banka si podľa činností, ktoré firma vykonáva, individuálne stanoví % akceptovania príjmu z tržieb.

– banky akceptujú väčšinou 10%, pri vybraných profesiách až 40% z obratu za predchádzajúci rok,

– budete musieť doložiť daňové priznanie za posledný rok s výkazmi, potvrdenie o neexistencii záväzkov voči daňovému úradu, prípadne výpisy z účtu spoločnosti.

Založená nehnuteľnosť vás nemusí strašiť na veky!

Rozhodli ste sa pre nové bývanie, vyberali ste si byt či dom, vybavili v banke hypotéku, ktorá je zabezpečená práve vašou nehnuteľnosťou. Ťarchu z nej však možno presunúť na inú. Napríklad na dom, ktorý ste zdedili alebo inú nehnuteľnosť zodpovedajúcej hodnoty. Presun záložného práva na inú nehnuteľnosť je možný kedykoľvek. Ako na to?

– na novú nehnuteľnosť potrebujete mať znalecký posudok. V tomto môže pomôcť aj banka, ak si sami neviete rady s výberom znalca,

– požiadajte banku o zmenu záložného práva,

– banka žiadosť posúdi a ak schváli novú nehnuteľnosť, vyhotoví dodatok k úverovej zmluve a nové záložné zmluvy, ktoré vložíte na kataster,

– po zavkladovaní záložných zmlúv, banka vystaví  tzv. kvitanciu, na základe ktorej kataster uvoľní záložné právo na pôvodnej nehnuteľnosti.

„V prípade, ak záložné právo prechádza z jednej nehnuteľnosti na druhú, banka ho zrealizujeme až po kompletnom zápise do listu vlastníctva, nie na základe návrhu na vklad a plomby,“ upozorňuje špecialistka. Je potrebné počítať aj s financiami na

– vypracovanie znaleckého posudku (na nehnuteľnosť, na ktorú sa ťarcha presúva),

– zápis záložného práva 66,- EUR,

– zmenu zmluvných podmienok úverovej zmluvy približne 150,- EUR.

Pre hypotéku „za hranicami“ platia domáce pravidlá

Ceny nehnuteľností v pohraničných oblastiach v Maďarsku či Rakúsku už nejedného Slováka presvedčili, aby investoval do bývania v zahraničí, no iba na skok od miesta kde pracuje alebo študuje. Otázka prvá a základná. Poskytujú naše banky na takéto nehnuteľnosti hypotéky?

Ak máte záujem o kúpu nehnuteľnosti v zahraničí, v prípade hypotéky platia domáce pravidlá. Slovenské banky bez problémov poskytnú úver na dom či byt, no musí byť zabezpečený nehnuteľnosťou, ktorá na nachádza na Slovensku. Dôvod je jednoduchý.  Banka potrebuje mať ako zabezpečenie úveru tuzemskú nehnuteľnosť, aby si v prípade možného nesplácania úveru, mohla uplatniť výkon záložného práva podľa našich právnych predpisov. Čo je pozitívne, nemusíte byť vlastníkom takejto nehnuteľnosti. Môže patriť napríklad vašim rodičom, niekomu z rodiny alebo priateľom, ktorí vám chcú pomôcť. Pri financovaní vášho bývania v zahraničí máte na výber. Buď využijete účelovú hypotéku, vtedy je potrebné dokladovať účel kúpnou zmluvou úradne preloženou do slovenčiny. Alebo si môžete zobrať  tzv. americkú hypotéku, pričom použitie financií nemusíte nijako preukázať. V tomto prípade je účelový úver lacnejší.

Hypotéka na nehnuteľnosť v zahraničí

–  zábezpekou pre slovenské banky je nehnuteľnosť na území SR,

– banka posudzuje vašu žiadosť o úver rovnako ako v prípade, ak kupujete bývanie na Slovensku,

– nehnuteľnosť, ktorou hypotéku zabezpečujete, nemusí byť vaša,

– môžete využiť účelový úver alebo „americkú“ hypotéku bez dokladovania účelu.

Poradila Miriam Bolješiková, špecialistka na hypotéky zo spoločnosti Smart Brokers

Súvisiace články

Aktuálne správy