Ďalšie klinec do rakvy legendy: Vo Francúzsku zatvoria továreň na Gauloises

, ČT24 Foto:SITA

Nepríjemný úder zasadila fajčiarskej legende britská tabaková spoločnosť Imperial Tobacco, ktorá mieni zatvoriť najväčšiu továreň na výrobu cigariet Gauloises vo francúzskom Nantes. Úsporným opatreniam v súvislosti s klesajúcim predajom v Európe padne za obeť aj jeden závod na výrobu cigariet v Británii.

Pre Francúzsko je správa veľkou ranou, pretože kultová značka Gauloises je pre krajinu galského kohúta rovnako charakteristická, ako napríklad bageta, Eiffelovka alebo baret. Na trhu sa objavila v roku 1910 a až do 70. rokov bola najobľúbenejšou značkou cigariet vo Francúzsku. Medzi svetovými vojnami bolo fajčenie "goloázok" považované bezmála za vlastenecký čin a spájalo sa predovšetkým s francúzskymi vojakmi v zákopoch a s odbojármi počas vichystického režimu. Tieto kultové, krátke, hrubé cigarety bez filtra, ktorých škatuľku zdobí okrídlená galská prilba, fajčili aj Pablo Picasso, Jean – Paul Sartre, Albert Camus, Jim Morrison, John Lennon alebo Jean – Paul Belmondo.

V roku 2005 sa vo Francúzsku prestali vyrábať pôvodné cigarety s čiernym tabakom a ich výroba bola presunutá do Španielska. V závode v Nantes sa teraz vyrábala už len svetlá verzia originálu, Gauloises Blondes. V roku 2008 značku kúpila britská Imperial Tobacco.

Rozhodnutie o zatvorení tovární je súčasťou širšieho úsporného plánu, ktorý má pomôcť znížiť náklady firmy Imperial Tobacco od septembra 2018. Firma uviedla, že k úsporám ju nútia tvrdé ekonomické podmienky, vyššia regulácia a dane a rast nelegálneho obchodu s tabakom. Dôvodom je tiež pokles predaja v Európe.

Okrem Francúzska firma zatvorí aj závod v britskom Nottinghame a miestne distribučné centrum. Úplné uzavretie závodov bude trvať dva roky a výroba bude presunutá do ďalších európskych tovární firmy. V Nottinghame teraz pracuje 540 ľudí. Závod by mal tento rok vyrobiť 17 miliárd cigariet, čo je 47 percent jeho kapacity. Vo Francúzsku pracuje 327 ľudí a vyrobí sa tu ročne 12,2 miliardy cigariet. Kapacita závodu je teraz využitá na 43 percent. Celkom zanikne asi 900 pracovných miest. Imperial Tobacco, takisto zvažuje, že zatvorí výskumné a vývojové centrum vo Francúzsku a uskutoční reštrukturalizáciu oddelenia predaja a podpory v Paríži. To by malo dopad na 120 pracovných miest, novo by však mohlo vzniknúť 80 pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy