Európska únia chce stihnúť schváliť bankové pravidlá ešte pred májovými voľbami

, Yahoo! Foto:SITA

Európska únia tento týždeň potvrdia rad dôležitých reforiem, ktoré umožnia zachraňovať krachujúce banky a štáty eurozóny bez využitia verejných peňazí. Zmeny pravidiel ďalej posilnia právomoci regulátorov EÚ na kapitálových trhoch na úkor národných vlád.

Stane sa tak ešte pred májovými voľbami, ktoré by inak mohli spomaliť legislatívny proces. Tento týždeň posledný krát zasadne Európsky parlament, následne bude pred voľbami rozpustený.

K trom reformám týkajúcich sa bánk, poisťovní a trhov z roku 2011 pribudne ďalšia, ktorá zaistí, že priamy dohľad nad najväčšími bankami eurozóny prevezme od novembra ECB. "Niet pochýb o tom, že vlnu regulácií a centralizácie spustila finančná kríza," vyhlásil Nicolas Veron, špecialita na politiku EÚ bruselského think tanku Bruegel.

Reformy sa týkajú aj peňažných fondov a regulácie stanovovaní benchmarkových sadzieb, čo je po škandále so sadzbou LIBOR veľmi dôležitá téma.

V utorok schváli Európsky parlament dve veľké reformy, ktoré uľahčia a urýchlia likvidáciu krachujúcich bánk tak, aby nedošlo k nekontrolovanému bankrotu a proces nevyžadoval peniaze daňových poplatníkov. Schválená by mala byť tiež reforma trhu s cennými papiermi, ktorá prvýkrát zahrnie do regulácie aj komodity a sprísni pravidlá pre vysokorýchlostné obchodovanie.

Nový parlament nebude plne fungovať do septembra. Na staronových poslancov po voľbách vzlietne banková lobby. Potom bude zamestnaná vymenovaním novej Európskej komisie, ktorá začne fungovať v novembri. Hlavnou úlohou Európy pritom zostáva vyrovnanie sa s dlhmi a naštartovanie rýchlejšieho ekonomického rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy