Deflácia v Španielsku bola miernejšia, než sa čakalo

Podľa aktualizovaných údajov štatistického úradu ceny v marci medziročne klesli o 0,1 % a nie o skoršie uvádzaných 0,2 %

Medziročný pokles cien v Španielsku bol v marci miernejší, než uvádzali pôvodné odhady. Podľa aktualizovaných údajov, ktoré zverejnil v piatok štatistický úrad krajiny, sa ceny v porovnaní s marcom 2013 znížili o 0,1 % a nie o skoršie uvádzaných 0,2 %. To by mohlo zmierniť obavy z negatívnych dopadov pretrvávajúceho poklesu cien na zotavenie štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny. Minulý mesiac inflácia v eurozóne spomalila medziročný rast na 0,5 % z februárových 0,7 %.

Európska centrálna banka (ECB) tvrdí, že v prípade, ak sa deflácia stane reálnou hrozbou, je pripravená zaviesť ďalšie stimulačné opatrenie. Podľa cieľovej hodnoty ECB by sa mala inflácia v eurozóne udržať tesne pod hranicou 2 %.

Španielska ekonomika sa prepadla do recesie po prasknutí bubliny na realitnom trhu v roku 2008. Po prechodnom zotavení nasledoval ďalší pokles, z ktorého sa ekonomika dostala v treťom kvartáli vlaňajška. Za celý rok 2013 sa hrubý domáci produkt Španielska zmenšil o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy