Preslávený investor radí: Sledujte umenie, je to barometer na bubliny!

, CNBC Foto:SITA;CNBC

Hedžový manažér a šéf spoločnosti Kynikos Associates Jim Chanos tvrdí, že objavil jedinečný indikátor, ktorý od konca 80. rokov minulého storočia predpovedal prasknutie každej veľké investičnej bubliny. Teraz sa ukazovateľ znova dostal do kritického teritória a Chanos varuje, že je pokles trhov na spadnutie.

Podľa známeho investora možno skoré prasknutie akejkoľvek bubliny jednoducho predpovedať podľa toho, kam najbohatší ľudia sveta alokujú svoje investičné prostriedky. "Sotheby 's predstavuje to, čo ľudia kupujú," povedal Chanos v rozhovore pre televíziu CNBC. "Umenie je unikátnym barometrom myslenia najbohatších ľudí sveta, a ako také si preto zaslúži veľkú pozornosť investorov."

Podľa Chanosa možno na dlhodobom grafe akcií aukčnej siene Sotheby 's, ktoré sú spoľahlivým zrkadlom situácie na celom trhu s umením, vypozorovať, že sa ich cena na maximá dostala vždy krátko predtým, než došlo k prasknutiu bubliny a následnému poklesu trhov. Od posledného výrazného zlacnenia cenných papierov spoločnosti v dôsledku finančnej krízy z roku 2008 ich trhová cena do konca minulého roka vzrástla o približne 700 %, čo Chanos pripisuje prostrediu extrémne nízkych úrokových sadzieb a agresívnym nákupom dlhopisov zo strany amerického Fedu, ktorý sa týmito krokmi snaží podporiť oživenie amerického hospodárstva.

"Trh s umením sa v posledných niekoľkých rokoch správal ako odtrhnutý z reťaze," pokračoval Chanos v nedávnom rozhovore. "Uvoľnená menová politika americkej centrálnej banky v investoroch vyvolala falošný dojem bohatstva, ktorý vyhnal ceny všetkých aktív vrátane akcií a umenia extrémne vysoko," uviedol a varoval, že by sa pri súčasnej trhovej valuácií cenných papierov spoločnosti Sotheby 's mali mať investori na pozore. Rastúce riziko spľasnutia novej bubliny spojeného s blížiacim sa koncom amerického kvantitatívneho uvoľňovania a nízkych úrokových sadzieb totiž podľa neho pri pohľade na "Sotheby 's indikátor" nemožno len tak ignorovať.

V prvom štvrťroku tohto roka navyše cena akcií aukčnej siene prešla viac než 20 % korekciou, čo by pre investorov mohlo byť posledným varovaním pred skorým krachom trhov.

Súvisiace články

Aktuálne správy