Fed: Ukrajina ohrozuje svetový rast

, patria Foto:SITA

Udalosti na Ukrajine by podľa činiteľov americkej centrálnej banky (Fed) mohli mať negatívny vplyv na svetový ekonomický rast. Aj to ukázala zverejnená zápisnica z marcového zasadnutia menového výboru Fedu. Úvahy bankárov však smerujú najmä k tomu, ako postupne obmedzovať podporu ekonomike, a pritom nevystrašiť investorov.

Predstavitelia banky podľa zápisu upozorňujú, že udalosti na Ukrajine "budú mať pravdepodobne len malý priamy vplyv na americkú ekonomiku, ale môžu mať negatívny vplyv na svetový rast".

Fed sa v marci rozhodol ďalej obmedziť svoju podpornú menovú politiku. Banka tiež minulý mesiac po dvojdňovom zasadnutí menového výboru, ktoré prvýkrát riadila nová šéfka Fedu Janet Yellenová, oznámila, že vývoj miery nezamestnanosti už nebude hlavným ukazovateľom pri rozhodovaní o načasovaní zvýšenia úrokových sadzieb.

Podľa zápisnice z marcového zasadnutia si členovia menového výboru myslia, že Fed bude pravdepodobne pokračovať v postupnom obmedzovaní svojej podpory domácej ekonomike. "Dostatočná sila ekonomiky naďalej podporuje zlepšovanie trhu práce," píše sa v zápise.

Problémy však majú s tým, ako vysvetliť investorom, že po zvýšení úrokových sadzieb zo súčasnej historicky najnižšej úrovne bude Fed v ich ďalšom zvyšovaní pokračovať len pomaly a teda ich nevystrašiť smerom k prudkému uťahovaniu menových podmienok.

Zápisnica ukázala, že banka dva týždne pred riadnym marcovým zasadnutím usporiadala neohlásenú videokonferenciu, aby túto vec prebrala. Nakoniec sa rozhodla pre časovo neohraničený prístup. Americká ekonomika sa ešte úplne nezotavila z krízy, preto môžu krátkodobé úrokové sadzby zostať na nezvyčajne nízkej úrovni ešte nejakú dobu aj potom, čo sa miera nezamestnanosti a inflácie vráti na skoro bežnú úroveň.

Tým Fed vlastne poprel predpoveď jednej časti tvorcov menovej politiky o tom, že úrokové sadzby môžu rásť rýchlejšie než sa doteraz predpovedalo. Zápis túto skutočnosť zakotvil tak, že "medián očakávania sa posunul rýchlejšie než samotné projekcie".

Investori sa zo zápisu snažia vyčítať, či sa Fed chystá zachovať nízke úrokové sadzby dlhšie, než sa na trhoch väčšinou predpokladá. Americké akcie po zverejnení zápisu výrazne stúpli a všetky tri hlavné americké burzové indexy sa vyhupli na najvyššiu priebežnú hodnotu v stredajšom obchodovaní. Indexy následne uzatvárali so ziskom, výnosy z amerických vládnych dlhopisov naopak klesli.

Súvisiace články

Aktuálne správy