Financovanie startupu: Päť vecí, ktoré by ste mali vedieť o rizikovom kapitále

, entrepreneur Foto:SITA;photl

Medzi začínajúcimi podnikateľmi často panuje mylná predstava, že keď sa pre firmu podarí zabezpečiť financovanie, majú vyhraté. Pritom je to len začiatok.

Ak máte priklepnutý úver alebo schválený iný spôsob financovania pre firmu, vaša cesta k úspechu možno práve odštartovala. Než však začnete oslavovať, zamyslite sa nad budúcnosťou. Startup bude potrebné pozdvihnúť na ďalšiu úroveň. V biznise totiž hrá hlavnú rolu zisk. Zarobené peniaze sú oveľa viac než zvýšenie kapitálu z cudzích zdrojov.

Pre začiatok si zapamätajte týchto 5 faktov o rizikovom kapitále.

1. Žrút času
Zháňať finančné zdroje zaberie veľa času. Najskôr budete rozosielať hromady e – mailov potenciálnym investorom, potom, ak sa na vás usmeje šťastie, budete tráviť čas na schôdzkach, až si situácia už vyžadovať stretnutia tvárou v tvár. Ak sa vám zdroje nedarí zabezpečiť, vráťte sa medzitým k "vylaďovaniu" biznis modelu s cieľom naštartovať tržby.

2. Nie je investor ako investor
Neprikývnite na akúkoľvek ponuku investora. Rovnako ako investor "lustruje" váš startup, preklepnite si aj vy jeho. Je to obchodný vzťah, nie platobná transakcia. Uvedomte si, že investori nie vždy dobre rozumie oblastiam, do ktorých vkladajú peniaze. Ich peniaze sa vám vždy hodia, o tom niet pochýb, horšie to ale môže byť s odlišným pohľadom na vec.

3. Stres navyše
Investor bude chcieť vedieť všetko o tom, čo robíte. Transparentnosť je dôležitá pre budovanie vzájomnej dôvery. Ak máte problémy vyjsť s existujúcimi finančnými partnermi, premýšľajte o tom, aké nové problémy by mohli prísť, keby ste prijali peniaze od niekoho ďalšieho.

4. Reportovanie
Hoci investor nie je váš šéf, neznamená to, že nebude chcieť byť informovaný. Bude chcieť byť v obraze. Ak nebude, dopadne to na vaše obchodné vzťahy. Ako ostatní podnikatelia pravdepodobne preferujete slobodu, vstup investora vás ale môže v biznise značne spútať.

5. Ďalšie peniaze prídu za vami
Najťažšie na zaistenie financií je zohnať prvého investora. Venture investori majú tendenciu nasledovať kroky ostatných, pretože nechcú ako jediní riskovať, že prídu o peniaze. Ak sa vám podarí osloviť jedného, pravdepodobne s ním začnú na dvere klopať aj ďalší. Ako hovoril napríklad zakladateľ spoločnosti Rivlix Will Caldwell, "keď zarábate peniaze, investori si to všimnú a prídu za vami ". Naštartujte rast tržieb a uvidíte, že vám to zaistí ďalšie financovanie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy