Prečo sa Putin nemusí ponáhľať na východnú Ukrajinu

, business new europe Foto:SITA

Čoraz častejšie počujeme, že vo východnej Ukrajine vypukla demonštrácia a rastie obava, že Rusi v regióne zasiahnu. To vyvoláva otázku, čo by sa stalo s ekonomikou Ukrajiny, ak by sa krajina rozdelila na dve oblasti. Odpoveď znie: nič dobré. Východné, viac prosperujúce oblasti by si vzali Rusi, čo by znamenalo, že chudobnejšia západná Ukrajina by sa musela o seba postarať sama.

Je tu určitá paralela medzi aktuálnymi udalosťami na východe Ukrajiny a tými nedávnymi na Kryme pred pripojením k Rusku. Podľa portálu business new europe majú Rusi dobré ekonomické dôvody na to, aby sa dôslednejšie zaujímali o dianie v regióne. Západná časť Ukrajiny by totiž bez relatívne bohatšej východnej časti nedokázala vôbec fungovať. A keď aj áno, len za veľmi skromných ​​pomerov. Východné oblasti  patria k tým najbohatším, tu sa nachádzajú najväčšie zásoby ropy a zemného plynu. Rovnako tu je sústredená aj veľká časť ukrajinského ťažkého priemyslu. Pre porovnanie, Kyjev patrí len do štvrtej najbohatšej oblasti. Ukrajina je tiež jediný postsovietsky štát, ktorý musí stále bojovať o dosiahnutie ekonomickej výkonnosti spred roka 1991. Aj v tých najbohatších oblastiach je Ukrajina len na štvrtine priemernej výkonnosti Ruska.

Portál konštatuje, že aj keď v západnej časti krajiny sú viac naklonení k zblíženiu sa s EÚ a tu sa aj usilujú o dohodu s Medzinárodným menovým fondom, čo by predstavovalo vážne zadlženie a rad úsporných opatrení, účet by nakoniec aj tak splácali bohatšie regióny z východných častí. Tento fakt len ďalej zvyšuje napätie ohľadom rozdelenia krajiny. Rusi medzitým môžu naďalej zvyšovať tlak na kyjevskú vládu bojujúcu s ekonomickými ťažkosťami, pričom na stole trvale držia kartu zvyšovania cien plynu a pozastavenia dovoz určitých ukrajinských výrobkov do Ruska.

Východné regióny na Ukrajine majú silnú nadväznosť na prorusky orientované ekonomické väzby, ktoré siahajú až do čias cára. Podľa analytikov je však ťažké nájsť odpoveď na otázku, odkiaľ by sa na východnej Ukrajine mohli dostať k cenovo dostupným zdrojom energie pre energeticky náročné odvetvia, ak nie z Ruska a kam by dokázali predávať svoje výrobky z týchto tovární, ak nie do Ruska. Keď sa pozrieme na udalosti a ekonomickú výkonnosť Ukrajiny za posledných 25 rokov a na zlomy v mnohých oblastiach, nemožno si od intervencia západu nič sľubovať. V tejto súvislosti, napriek tlaku od východných členských štátov, sa EÚ príliš nesnaží, aby si k sebe pripútala Ukrajinu čo najrýchlejšie, píše portál.

Súvisiace články

Aktuálne správy