The Telegraph: Maďarsko – slovenská hranica je ako na Kryme

, telegraph Foto:SITA

Názorový článok v britskom Telegraphe sa tento krát zaoberal maďarskými parlamentnými voľbami, v ktorom hranice Maďarska so Slovenskom porovnával autor s polostrovom Krym a Ruskom.

Ambrose Evans-Pritchard pripomína, že Maďarsko rozdalo maďarské pasy asi 500 000 obyvateľom na opačnej strane hranice, teda na Slovenskom území. S odvolaním sa na Trianonskú mierovú zmluvu autor článku tvrdí, že maďarsko –slovenská hranica sa právne spochybniť nedá, ale politicky je už otázna, podobne ako tomu bolo pred časom na Kryme.

Článok hovorí, že Maďarsko už nie celkom dobre fungujúcou demokraciou po víťazstve strany Fidesz a zosilnenia strany Jobbik. Autor spomína na precedens  z Rakúska, spred viac ako desiatich rokov, kedy do vládnej koalície vstúpila strana Jorga Haidera. Pýta sa prečo sa Rada EÚ tento krát len nečinne prizerá. Autor cituje pianistu Andrása Schiffa, ktorý odmieta koncertovať v Maďarsku kvôli rastúcemu antisemitizmu v krajine.

Autor dochádza k zaujímavému záveru, podľa ktorého musí Veľká Británia opustiť EÚ kvôli Maďarsku. Pýta sa, či Británia chce byť súčasťou klubu EÚ, ktorá zahŕňa autoritárske režimy. Pripomína, že podľa právnych predpisov EÚ, môže každý maďarský sudca vydať európsky zatykač na akékoľvek britského občana na britskej pôde, alebo francúzskeho či  nemeckého občana na ich pôde bez toho, aby si musel zaobstarať dôkazy. Od autoritárskej krajiny tým pádom hrozí príliš veľké riziko.

Súvisiace články

Aktuálne správy