IATA vytvára pracovnú skupinu na zvýšenie bezpečnosti leteckej dopravy

Zmiznutie lietadla malajzijských aerolínií Boeing 777 na linke medzi Kuala Lumpurom a Pekingom naliehavo upozorňuje na nevyhnutnosť zlepšiť sledovanie strojov vo vzduchu a zvýšiť kontroly cestujúcich na letiskách pred odletom. Uvádza sa to v dnešnej výzve Medzinárodnej asociácie pre leteckú dopravu (IATA), o ktorej informuje agentúra AP.
Celosvetové združenie leteckých dopravcov ďalej uviedlo, že vytvára pracovnú skupinu, ktorá do konca roka vypracuje návrh, ako dostať lietadlá pod kontrolu po celej trase od štartu až po pristátie. „Nemôžeme si dovoliť, aby zmizlo ďalšie lietadlo,“ povedal generálny riaditeľ IATA Tony Tyler. Združenie má 240 členov, ktorí dopravujú 84 % z celkového počtu cestujúcich a nákladu aerolínií ročne.
Tyler vyzval vlády, aby prijali opatrenia, ktoré by umožnili využívať databázu Interpolu o stratených alebo odcudzených cestovných pasoch. Je v nej 40 miliónov záznamov. Ale mnoho krajín, vrátane Malajzie, nepreveruje cestovné doklady cez jeho databázu. Šéf IATA dodal, že aerolínie nie sú ani pohraničnou strážou, ani políciou. To je všeobecne známa povinnosť vlád. Informácie majú zásadný význam a treba ich využívať efektívne.
IATA uviedla, že vlani sa letecky prepravili bezpečne tri miliardy cestujúcich a uskutočnilo 36,4 milióna letov. Za rok došlo k 81 kolíziám, z nich bolo 16 havárii. Zomrelo pri nich 210 osôb.
Boeing 777 malajzijských aerolínií zmizol z radarov 8. marca tohto roka s 239 osobami na palube. Ani rozsiahlym leteckým a lodným prieskumom v rôznych častiach Indického oceánu sa doteraz nepodarilo objaviť trosky stroja.

Súvisiace články

Aktuálne správy