Rakúski daňoví poplatníci ručia za úvery bauMaxu len 18 miliónmi eur

Rakúski daňoví poplatníci ručia za úvery, ktoré dostal obchodný reťazec bauMax, len 18 miliónmi eur a nie 72 miliónmi eur, ako sa doteraz uvádzalo. APA sa odvoláva na dnešné vydanie denníka Die Presse. O takej sume informovala aj ORF v spravodajskej relácii ZiB2. Ministerstvo financií nepotvrdilo agentúre pravdivosť údaju o štátnych zárukách na úver reťazcu s odvolaním sa na bankové tajomstvo.
Týždenník profil v najnovšom vydaní napísal, že štátom ručený úver ULSG 36 miliónov eur, ktorý bol splatný do konca marca, sa nepodarilo vyrovnať, a preto bolo treba predĺžiť termín jeho splatnosti.
Hovorca Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) Peter Gumpinger agentúre potvrdil, že sa splatnosť takých úverov zvyčajne môže predĺžiť len v rámci stanovej maximálnej päťročnej lehoty. bauMax štátnu záruku na svoj uver potvrdil, ale neuviedol nijaké údaje.
V Rakúsku počas krízy v roku 2009 prijal parlament zákon na podporu podnikov (Unternehmensliquiditätsstärekungsgesetz – ULSG) a v súlade s ním sa štát zaručil za úvery, ktoré banky poskytli 50 firmám. Štát garantoval úvery v celkovej hodnote 2,5 miliardy eur. V roku 2010 však suma klesla na 1,3 miliardy eur. Od novembra 2010 sa už štátne záruky na úvery ULSG neposkytujú. Štát ručil za bankové úvery firmám v rozsahu 30 až 70 % ich výšky.

Súvisiace články

Aktuálne správy