Medziročná inflácia v rámci OECD vo februári spomalila na 1,4 %

Medziročná inflácia v rámci celej Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj spomalila na 1,4 % z januárových 1,7 %

Medziročná inflácia na Slovensku vo februári klesla na -0,1 %, kým v rámci celej Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) spomalila na 1,4 % z januárových 1,7 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila OECD v utorok. V januári Slovenská republika podľa OECD vykázala nulovú medziročnú infláciu. Miera inflácie v rámci eurozóny meraná harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) vo februári spomalila na 0,7 % z 0,8 % vo februári.

K spomaleniu inflácie v rámci OECD prispeli najmä ceny energií. Tie vo februári klesli o 0,4 % po tom, čo sa v januári v medziročnom porovnaní zvýšili o 2,1 %. Ceny potravín mierne zrýchlili rast na 1,6 % z januárových 1,5 %. Bez započítania cien potravín a energií sa medziročný rast cien v OECD stabilizoval na úrovni 1,6 %.

Spomedzi popredných ekonomík inflácia vo februári spomalila medziročný rast v USA (na 1,1 % z januárových 1,6 %), v Taliansku (na 0,5 % z 0,4 %), vo Veľkej Británii (na 1,7 % z 1,9 %) a v Nemecku (na 1,2 % z 1,3 %). Inflácia zrýchlila v Japonsku (na 1,5 % z 1,4 %) a vo Francúzsku (na 0,9 % z 0,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy