Inflácia v Nemecku spomalila na takmer 4-ročné minimum, tlak na ECB rastie

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vzrástol v Nemecku v marci medziročne o 0,9 % po 1-% raste vo februári. To znamená spomalenie inflácie už druhý mesiac po sebe, pričom miera inflácie dosiahla najnižšiu hodnotu za takmer štyri roky. Uviedol to dnes nemecký štatistický úrad, ktorý zverejnil predbežné údaje. To opätovne zvyšuje tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby na budúcotýždňovom zasadnutí zasiahla do úrokových sadzieb. Informoval o tom portál RTTNews.
Marcový harmonizovaný index spotrebiteľských cien je najnižší od júna 2010, keď dosiahol 0,8 %. ECB pritom stanovila inflačný cieľ na úrovni tesne pod 2 %. Štatistický úrad by mal konečné údaje o inflácii zverejniť 11. apríla.
Medzimesačne sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien zvýšil o 0,3 % po 0,5-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia očakávali rast o 0,4 %.
Národný index spotrebiteľských cien vzrástol v marci medziročne o 1 % po 1,2-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Analytici očakávali rast spotrebiteľských cien o 1,1 %.
V medzimesačnom porovnaní sa národný index spotrebiteľských cien zvýšil o 0,3 %. To opäť znamená spomalenie rastu, keď vo februári vzrástli spotrebiteľské ceny o 0,5 %. Podobne ako v medziročnom porovnaní aj tu ekonómovia počítali s výraznejším tempom rastu, a to o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy