List sľubujúci balík: Vyvarujte sa novej taktike „šmejdov“

, ČT24 Foto:SITA

Podvodníci, ktorí sa snažia obohatiť predovšetkým na senioroch, vsadili na novú taktiku. V listoch penzistov informujú o balíku, ktorý už je na ceste, dopredu je ale nutné neobjednanú dobierku uhradiť. Polícia v takýchto prípadoch radí nič nepodpisovať a rozhodne nikam peniaze neposielať.

Poštárka vám doručí do schránky, ak nie ste práve doma, žltý formulár – oznámenie na vás na pošte čaká akýsi balík. Musíte ale zaň vopred zaplatiť. Vy ste si pritom vôbec nič neobjednali.

Peniaze podľa podvodného dokumentu treba poslať v obálke na PO BOX nejakej firmy. Tieto firmy budia podozrenie už pri samotnom pohľade do obchodného registra. Často majú zahraničného konateľa, ktorý šéfuje hneď niekoľkým podobným spoločnostiam.

Podvodníci si hľadajú nové taktiky, ako oklamať seniorov možno aj preto, že od 15.novembra 2013 u nás platí protišmejdovský zákon, ktorý má zabrániť, aby na predvádzacích akciách na starých ľudí tlačili, aby nakúpili tovar. Niektoré firmy sa ale zákon snažia obísť aj tým, že predvádzacie akcie organizujú v zahraničí, mimo krajiny Európskej únie, alebo tým, že tovar ponúkajú zákazníkom priamo u nich doma na rôznych stretnutiach. Tam sa často dostanú pod zámienkou falošnej výhry, ale tá býva podmienená nákupom.

Súvisiace články

Aktuálne správy