Baumax odchádza z východoeurópskych trhov, na Slovensku zostáva

Reťazec hobbymarketov Baumax má pred finančnými ťažkosťami zachrániť odchod z piatich východoeurópskych trhov. Kvôli dlhom uzavrie 41 pobočiek v Slovinsku, Chorvátsku, Rumunsku, Bulharsku a Turecku.

Po rokovaní o odpredaji cennej umeleckej zbierky rakúskemu štátu je to ďalší pokus majiteľa Baumaxu Karlheinza Esselte o záchranu spoločnosti. Ako súčasť nového plánu na finančnú stabilizáciu spoločnosti sa Baumax rozhodol odísť z piatich východoeurópskych krajín. Odpredajom majetku chce Baumax uhradiť aspoň časť svojich záväzkov. Okrem Rakúska tak bude spoločnosť pôsobiť už len v Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku, kde vlastní celkom 53 hobbymarketov. V domovskom Rakúsku má 66 pobočiek.

Spoločnosť sa údajne dostala do problémov práve kvôli nízkym tržbám východoeurópskych dcérskych spoločností. Na ozdravenie má čas len do roku 2016. V súčasnosti Baumax zamestnáva okolo 8900 ľudí, z toho zhruba 5000 mimo Rakúska.

Už v pondelok agentúry informovali o tom, že sa 74-ročný Essel snaží v rámci sanácie firemných financií predať svoju zbierku takmer 7000 umeleckých predmetov. Ide o diela súčasných autorov z Rakúska a mnohých ďalších krajín v celkovej odhadovanej hodnote 86 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy