Jadrové ceny v Japonsku posilnili vo februári o 1,3 %

Index jadrových cien, ktorý zahŕňa ceny ropných produktov ale nezohľadňuje volatilné ceny potravín, rástol v rovnakej miere aj v januári a v decembri

Jadrová inflácia v Japonsku vo februári rástla medziročne deviaty mesiac po sebe. Zlepšil sa aj dopyt po práci. Je to ďalší náznak toho, že ekonomika robí pokroky oproti rokom stagnácie a deflácie. Index jadrových cien, ktorý zahŕňa ceny ropných produktov ale nezohľadňuje volatilné ceny potravín, medziročne posilnil o 1,3 %, čo bolo v súlade s očakávaniami analytikov. V rovnakej miere rástli jadrové ceny aj v januári a v decembri. Táto miera rastu cien je najvyššia od októbra 2008, keď ceny v krajine posilnili o 1,8 %.

Vzhľadom na pretrvávajúci trend mnohí analytici pochybujú, že sa japonskej centrálnej banke podarí približne do roka splniť inflačný cieľ vo výške dvoch percent. Dôvodom pochybností sú nevyužité kapacity v ekonomike a neochota japonských firiem výrazne zvýšiť kapitálové výdavky alebo mzdy.

Miera nezamestnanosti v krajine sa vo februári dostala na 3,6 %, čo je najnižšia úroveň za viac ako šesť rokov. Maloobchodné tržby vo februári vzrástli o 3,6 % je to však menej ako januárový rast vo výške 4,4 %. Pod spomalenie rastu sa však podpísalo nepriaznivé počasie v krajine. Japonská vláda na 1. apríl pripravila zvýšenie sadzby dane z predaja z 5 % na 8 %. Preto by mali maloobchodné tržby rásť aj tento mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy