Rusko je pripravené podporiť svoje banky

Ruská centrálna banka je pripravené využiť všetky štandardné nástroje na podporu likvidity svojich bánk, tvrdí guvernérka Elvira Nabiullina

Ruská centrálna banka je pripravené podporiť svoje banky, ktoré čelia odlevu kapitálu pre obavy z ekonomických sankcií, zatiaľ však nevidí dôvod na intervenciu. Vyhlásila to vo štvrtok guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullina. "Sme pripravení využiť všetky štandardné nástroje, aby sme poskytli likviditu našim bankám," povedala na stretnutí s investormi Nabiullina. Minister financií Anton Siluanov doplnil, že vláda môže podporiť banky podobnými nástrojmi, aké nasadila počas finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009. V zhode s guvernérkou však uviedol, že dôvod na mimoriadne opatrenia zatiaľ nevidí.

 

Spojené štáty a Európska únia zaviedli proti vybraným predstaviteľom Ruska a Krymu, ktorých obviňujú z účasti na ovládnutí ukrajinského regiónu Krym, sankcie v podobe zákazu vycestovania a zablokovania majetku. V prípade vyostrenia konfliktu hrozí Brusel aj Washington Rusku ekonomickými a obchodnými sankciami, čo zneisťuje investorov. Podľa údajov ruského ministerstva financií v prvom kvartáli 2014 unikol z Ruska kapitál v celkovom objeme 70 mld. USD. To je viac ako za celý vlaňajšok, kedy investori stiahli z krajiny 63 mld. USD. Ruské ministerstvo hospodárstva zatiaľ nerevidovalo tohtoročný odhad posilnenia výkonu ekonomiky o 2,5 %. Námestník ministra hospodárstva však v pondelok uviedol, že v prvom kvartáli sa bude rast pravdepodobne pohybovať "okolo nuly".

(1 EUR = 1,3791 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy