Namontovať si tepelný merač sa podľa výrobcov tepla oplatí

Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla náklady na inštaláciu pomerových rozdeľovačov tepla sa spotrebiteľom vrátia najneskôr do dvoch rokov.

Domácnosti by sa nemali báť povinného inštalovania tepelných meračov tepla. Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) vďaka týmto meračom spotrebitelia ušetria. „Podľa našich prieskumov má na Slovensku namontované pomerové merače zhruba 80 až 90 % domácností. Takže táto povinnosť sa týka veľmi malej skupiny ľudí, ktorí to doteraz neurobili. Tých 10 % bytových domov, ktoré nemajú merače, si ich nenamontovalo kvôli nákladom na ich inštaláciu. Pritom návratnosť takejto investície z úspor je veľmi rýchla len 1,5 až 2 roky,“ povedal v rozhovore pre portál venergetike.sk šéf SZVT Miroslav Obšivaný.

Spotrebitelia si budú musieť podľa novely zákona o tepelnej energetike, ktorú minulý týždeň poslanci Národnej rady SR definitívne schválili, nainštalovať určené meradlá alebo pomerové rozdeľovače tepla do konca roka 2016, a to na vlastné náklady. Podľa Ministerstva hospodárstva SR, ktoré návrh vypracovalo, sa tým má zvýšiť energetická efektívnosť a pre spotrebiteľov sa majú znížiť celkové náklady na teplo. Tejto povinnosti sa vyhnú iba budovy s podlahovou plochou menšou ako 500 metrov štvorcových. V praxi teda nebude nevyhnutné byty v bytových domoch s počtom bytov zhruba do desať vybaviť určenými meradlami alebo pomerovými rozdeľovačmi tepla. Podľa ministerstva by totiž išlo o neprimerane vysoké náklady v pomere k očakávaným úsporám tepla po nainštalovaní spomínaných meradiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy