Britský maloobchod vo februári prekonal očakávania

Februárové maloobchodné tržby v Británii medzimesačne vzrástli o 1,7 %, ekonómovia predpokladali ich zväčšenie o 0,5 %.

Britské maloobchodné tržby vo februári posilnili viac, ako sa očakávalo. Smerom nahor ich posunuli najmä tržby predajní s potravinami. Britský štatistický úrad ONS vo štvrtok informoval, že februárové tržby maloobchodu krajiny medzimesačne stúpli o 1,7 % po januárovom oslabení o 2 %. V porovnaní s februárom minulého roka maloobchodné tržby v Británii vzrástli o 3,7 %.

Ekonómovia očakávali, že februárové britské maloobchodné tržby medzimesačne posilnia o 0,5 % a medziročný rast odhadovali na úrovni 2,5 %. Maloobchodné tržby v krajine za obdobie decembra až februára oproti predošlému trojmesačnému obdobiu stúpli o 1,6 %. Britskí spotrebitelia sú motorom rýchleho ekonomického zotavovania Británie, hoci na príjmy domácnosti negatívne vplýval pomalý rast miezd a vysoká inflácia v uplynulých rokoch.

Inflácia v krajine je však v súčasnosti pod hranicou 2 %, ktorá je podľa Bank of England želanou úrovňou, a rast miezd prejavuje známky oživenia. Medziročná inflácia v Británii sa vo februári spomalila na úroveň 1,7 %, čiže sa dostala najnižšie od októbra 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy