Investičnú pomoc malé podniky nedostanú, parlament nepodporil návrh Švejnu

Parlament dnes nepodporil návrh opozičného poslanca Ivana Švejnu (Most-Híd), ktorý chcel novelou zákona o investičnej pomoci docieliť to, aby ju mohli získať aj malé podniky.
„V súčasnosti je investičná pomoc vo forme dotácií či úľav poskytovaná asymetricky, spravidla len veľkým investorom a len v štyroch oblastiach, zatiaľ čo mikropodniky, malé podniky a stredné podniky musia niesť bremeno vyššieho daňového a odvodového zaťaženia,“ vysvetlil svoj návrh opozičný poslanec s tým, že takéto nastavenie nie je spravodlivé a výrazne prispieva k deformovaniu podnikateľského prostredia na Slovensku.
Novelou sa mal zaviesť mechanizmus umožňujúci žiadať o poskytnutie investičnej pomoci zamestnávateľovi, ktorý vytvorí najmenej 10 nových pracovných miest, udržateľných aspoň rok po udelení úľavy. Pomoc za každé takto vytvorené miesto na dobu neurčitú malo ročne dosahovať 12-násobok sumy, ktorú by štát inak mesačne vynakladal na podporu priemerného nezamestnaného. Opozičný poslanec taktiež chcel docieliť to, aby si mikropodniky okrem daňových úľav mohli uplatniť aj investičné náklady, preto by na investičnú pomoc od štátu mali nárok aj menší investori.
Predísť špekuláciám sa malo podľa neho tým, že investičná pomoc by sa dala uplatniť výhradne ako odpočítateľná položka z daňovej povinnosti, a to počas prvého roka od vytvorenia pracovných miest. Z pohľadu podnikateľa by tak nešlo o úľavu na počiatočných nákladoch, ale o úľavu z dosiahnutého úspechu. „Na rozdiel od poskytovania úľav na odvodoch zamestnancov by si tak už zamestnávatelia touto cestou nemohli znižovať svoje bežné prevádzkové náklady. Zároveň by sa takto znížila motivácia vyhýbať sa plateniu daní,“ zdôvodňoval Švejna.

Súvisiace články

Aktuálne správy