Poštová banka dosiahla vlani zisk 68,2 mil. eur

Poštová banka dosiahla v minulom roku čistý zisk 68,2 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 1,1 %. Čisté úrokové výnosy vzrástli o 8,7 % na takmer 190 mil. eur. Prevádzkové náklady síce stúpli, no napriek tomu hospodárenie banky bolo podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Mareka Tardu efektívne. Zisk firma plánuje ponechať v spoločnosti na ďalší rozvoj. Zhruba v polovici apríla o tom bude rozhodovať valné zhromaždenie.

„V tomto roku sa chceme opierať o výsledky minulého roka a veríme, že ten trend bude pozitívny,“ povedal Tarda. Slovenský bankový sektor je podľa Tardu veľmi konkurenčný. Ambíciou Poštovej banky je priblížiť sa k prvej trojke najväčších slovenských bánk, resp. zvýšiť svoj trhový podiel. No tento rast musí byť podľa neho hlavne zdravý a nemá byť len preto, aby banka získala čo najväčší podiel na trhu za každú cenu. „Nemáme to ani od akcionárov predpísané,“ skonštatoval Tarda.

Pre Poštovú banku bol vlaňajšok rokom pozitívnych zmien. Zjednodušila produktové portfólio, priniesla nové benefity pre klientov, investovala do systémov, rozšírila svoju sieť a zmenila aj komunikačný koncept. Aj počas minulého roka si banka udržala rast v oblasti vkladov a aj úverov. Bilančná suma bola ku koncu vlaňajška vo výške 3,8 mld. eur pri medziročnom náraste o 12,1 %. Vklady klientov vzrástli o takmer 15 % na vyše 3,28 mld. eur. Pohľadávky voči klientom vzrástli o 8,4 % na viac ako 1,87 mld. eur.

Poštová banka vznikla na konci decembra 1992 a svoju činnosť začala 1. januára 1993. Na základe zmluvy so Slovenskou poštou predáva svoje produkty a služby aj prostredníctvom vyše 1 500 pôšt umiestnených na celom území Slovenska. Ku koncu júna 2013 bol ešte vyše 90-percentným vlastníkom banky Istrokapital, no od júla 2013 skupina J&T vlastní na základnom imaní Poštovej banky podiel niečo vyše 88 %. Podiel Istrokapitalu tak klesol na 10,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy