Rusi oživujú plán vlastného variantu kariet Visa a MasterCard, platil by iba na ich území

, ČTK Foto SITA

Rusko oživilo plány na rozvoj vlastného platobného kartového systému, aby znížilo svoju závislosť na spoločnostiach Visa a MasterCard. Povedal to podľa agentúry Reuters ruský minister financií po tom, čo obe tieto veľké kartové spoločnosti po uvalení amerických sankcií voči niektorým ruským činiteľom a bankovým inštitúciám pozastavili svoje služby.

Visa a MasterCard prestali klientom ruskej banky Rossija poskytovať služby pre platobné transakcie. "Obmedzenie platieb zo strany Visa a MasterCard voči jednej banke nás donútilo začať veľmi vážne uvažovať, ako sa môžeme sami zabezpečiť pred týmto druhom prípadov," vyhlásil podľa Reuters Anton Siluanov rozhovore v ruských médiách.

Zmienil sa pritom o "záložnom" národným platobnom systéme, ktorý by fungoval iba na ruskom území. Ministerstvo financií a ruské banky podľa neho pripravujú návrhy, ktoré budú v blízkej budúcnosti uskutočnené.

"Domnievame sa však, že nie je vážny dôvod hovoriť, že by sme mali opustiť existujúce systémy, obzvlášť Visa a MasterCard, súbežne sa ale budeme chcieť viac sústrediť na vytvorenie nášho vlastného systému zúčtovania," citoval ministra Reuters.

Na sankčnom zozname ohlásenom minulý štvrtok Spojenými štátmi kvôli ruskej anexii ukrajinského Krymu sa ocitla ruská banka Rossija. Visa a MasterCard potom prestali jej klientom poskytovať služby pre platobné transakcie. Na rovnaký problém mohli naraziť aj klienti iných bánk, ktorých akcionárov, nie ale samotných bánk, sa reštrikcie týkajú. Visa a MasterCard poskytovanie svojich služieb v týchto prípadoch obnovili.

Súvisiace články

Aktuálne správy