RegioJet ponúka českej vláde, že nahradí ČD na trati na Slovensko

Súkromný železničný dopravca RegioJet navrhol českému ministerstvu dopravy, že prevezme štátom objednávané vlaky medzi Prahou a Bratislavou cez Ostravu a Vsetín. Prevádzkovať by ich chcel v rovnakom rozsahu ako teraz a bez dotácie. Informoval o tom server iDNES.cz.
„Myslíme tú ponuku úplne vážne, vagóny na to máme pripravené,“ potvrdil MF DNES konateľ RegioJetu Radim Jančura, ktorý pred pár týždňami nakúpil približne 50 ďalších vagónov po rakúskych štátnych železniciach a postupne ich ešte modernizuje. Firma však nemá dostatok lokomotív, ktoré by si podľa Jančuru prenajala.
Ministerstvo dopravy zatiaľ rieši, ako sa k ponuke postaví. „Musíme sa s ňou najskôr podrobne oboznámiť. Následne môžme zaujať stanovisko,“ povedal Martin Novák z tlačového odboru ministerstva.
Na obe linky na Slovensko existuje 10-ročná zmluva štátu s Českými dráhami (ČD), ktoré ministerstvo dopravy kontroluje. Podľa nich objednávka ministerstva potvrdzuje, že aj v rámci ďalšieho cestovného poriadku platnom od decembra budú linky zabezpečovať v rovnakom rozsahu ako doteraz.
Súkromným dopravcom prekáža, že štát prispieva najmä na vlaky cez Vsetín, ktoré majú pritom až do Hraníc na Moravě zhodnú trasu ako nedotované spoje do Ostravy. Na Európsku komisiu sa pre to obrátil Leo Express, podľa ktorého je to nedovolená verejná podpora.

Súvisiace články

Aktuálne správy