Predaj nových domov vo februári v USA oslabil

Predaj nových domov v krajine minulý mesiac klesol o 3,3 % na sezónne upravenú ročnú mieru 440 tis. bytových jednotiek.

Predaj nových jednogeneračných rodinných domov v USA vo februári oslabil viac, ako sa očakávalo. Americké ministerstvo obchodu v utorok informovalo, že predaj oslabil o 3,3 % na sezónne upravenú ročnú mieru 440 tis. bytových jednotiek. Dostal sa tak na najnižšiu úroveň od septembra minulého roka. Januárový predaj ministerstvo revidovalo smerom nadol na ročnú mieru 455 tis. bytových jednotiek z pôvodne uvádzanej úrovne 468 tis. bytových jednotiek.

Ceny jednogeneračných rodinných domov v USA v januári posilnili a mierne prekonali očakávania. Index S&P/Case-Shiller cien domov v dvadsiatich metropolitných oblastiach podľa sezónne upravených údajov stúpol o 0,8 %. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že posilní o 0,7 %. Medziročne sa ceny domov v dvadsiatich metropolitných oblastiach v USA zvýšili o 13,2 %.

„Hoci nedávne výsledky sú lepšie, ako sme predpokladali, nevzdávame sa argumentu, že veľká ponuka starších domov bude určitý časť tlačiť na ceny,“ povedal Joshua Shapiro, ekonóm spoločnosti MFR Inc v New Yorku.

Súvisiace články

Aktuálne správy