Banky sa zbavujú pochybných aktív, boja sa najtvrdších testov v histórii

, E15 Foto: SITA

Európske banky začali mať strach. V predvečer najrozsiahlejšieho testu kvality svojich aktív v dejinách eurozóny odpísali bezmála stovku miliárd eur zo svojich aktív.

Len desiatka najväčších finančných ústavov eurozóny zo svojich bilancií vlani potichu vymietla okolo 80 miliárd eur, čo zodpovedá približne dvom percentám všetkých bankových aktív v regióne. Banky tak nepriamo priznali, že hodnota majetku v ich bilanciách bola doposiaľ značne nadsadená. Vyplýva to z dát výskumnej organizácie SNL Financial.

Najďalej z európskych bánk zašla talianska UniCredit. Len v minulom roku odpísala banka bezmála 23 miliárd eur, z toho 18 miliárd až na poslednú chvíľu, teda v poslednom štvrťroku 2013. Cez desať miliárd eur škrtli zo svojich aktív aj škótska RBS, či španielska Santander. Aj ony siahli k odpisom až v závere roka. Viac než štvormiliardová diera zostala aj v bilanciách britských bánk HSBC a Barclays, talianskej Intesa, či francúzskeho tria BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole.

"Tvárou v tvár previerke aktív sa banky môžu snažiť urýchliť odpisy majetku, a perspektívne tak znížiť prípadné budúce požiadavky ECB na navýšenie kapitálu," uvádza David Marek z Patria Finance. Banky totiž odvodzujú objem nutného kapitálu z výšky svojich aktív. "Skôr, než by banky navyšovali kapitál, čo je drahé a ťažké, redukujú svoje aktíva," dodáva Marek. Okrem odpisov nadhodnoteného majetku ide aj o zastavenie novo poskytovaných úverov či priamy predaj aktív.

ECB tento rok preverí aktíva 130 najväčších bánk eurozóny s celkovými aktívami presahujúcimi 3,7 bilióna eur. Podľa odhadov budú banky pre odstránenie nedostatkov potrebovať zvýšiť kapitál o 280 až 770 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy