Vlani ohrozovali spotrebiteľov v EÚ najmä textílie a hračky – väčšinou z Číny

Európska komisia (EK) dnes pripomenula, že systém EÚ na rýchlu výmenu informácií (RAPEX) už desať rokov chráni európskych spotrebiteľov pred nebezpečnými nepotravinárskymi výrobkami. V roku 2013 členské štáty EÚ prijali 2364 opatrení proti takýmto výrobkom, najviac z nich pochádza z Číny.
V porovnaní s číslami z roku 2012 to znamená 3,8-percentný nárast a stále rastúci trend, ktorý možno pozorovať od zriadenia systému RAPEX v roku 2003.
„RAPEX je dôkazom toho, že EÚ je ostražitá a dbá na bezpečnosť svojich 500 miliónov občanov. Je to príbeh úspešnej spolupráce vnútroštátnych orgánov s inštitúciami EÚ v prospech našich občanov,“ vyhlásil eurokomisár pre spotrebiteľskú politiku Neven Mimica.
RAPEX je systém EÚ na rýchlu výmenu informácií medzi členskými štátmi a komisiou, pokiaľ ide o nepotravinárske výrobky. Od založenia v roku 2003 RAPEX zaznamenal kontinuálne a stabilné rozširovanie, pokiaľ ide o počet nahlásených varovaní a následných opatrení vykonaných v reakcii na takéto varovania. Z pôvodných zhruba 200 oznámení v roku 2003 teraz RAPEX prijíma a šíri viac než 2000 oznámení ročne.
V roku 2013 boli dvoma hlavnými kategóriami výrobkov, v prípade ktorých sa museli prijať nápravné opatrenia, oblečenie, textílie a módne doplnky a hračky (po 25 percent). Nasledovali oznámenia na elektrické spotrebiče a vybavenie (deväť percent), motorové vozidlá (sedem percent) a kozmetiku (štyri percentná).
Medzi najčastejšie oznamované riziká spôsobené týmito výrobkami patrili chemické riziká, riziko uškrtenia, riziko poranenia a udusenia.
Príkladmi výrobkov, ktoré boli v roku 2013 zakázané, sú napríklad výrobky určené na starostlivosť o dieťa (nestabilné vane pre dojčatá, skladacie kočíky) a tetovacie farby obsahujúce niekoľko zakázaných chemických látok. Podniky by mali zabezpečiť, aby sa tieto známe riziká zohľadnili už pred výrobou.
Čína je aj naďalej krajinou pôvodu, ktorá sa objavuje na prvom mieste v systéme rýchleho varovania. Minulý rok sa 64 percent celkového počtu oznámení o nebezpečných výrobkoch týkalo výrobkov pochádzajúcich z Číny, vrátane Hongkongu. Na druhom mieste (15 percent) boli výrobky z krajín EÚ Európskeho hospodárskeho priestoru, pričom desať percent z podozrivých výrobkov má neznámu krajinu pôvodu.
Na systéme RAPEX sa zúčastňuje 31 krajín (28 členských štátov EÚ a Nórsko, Island a Lichtenštajnsko).

Súvisiace články

Aktuálne správy