Slovinské banky majú aj naďalej veľa nesplácaných úverov

Tri najväčšie slovinské banky podľa guvernéra slovinskej centrálnej banky Bostjana Jazbeca čelia nesplácaným úverom vo výške dvadsiatich percent celkového objemu úverov, ktoré poskytli

Tri najväčšie slovinské banky naďalej majú v držbe „veľký a znepokojivý“ objem problémových úverov. Pohybuje sa na úrovni približne dvadsiatich percent celkového objemu úverov, ktoré poskytli. V pondelok to vyhlásil guvernér slovinskej centrálnej banky Bostjan Jazbec. Slovinsko v decembri zachraňovalo svoj bankový sektor. Krajina napokon nepožiadala medzinárodných veriteľov o finančnú pomoc.

Na otázku, aká je miera nesplácaných úverov v bankách Nova Ljubljanska Banka (NLB), Nova KBM a Abanka Vipa Jazbec povedal, že táto miera je stále veľká a znepokojivá, na úrovni okolo 20 %. Podľa šéfa spoločnosti NLB Janka Medju je podiel nesplácaných úverov v tejto banke v intervale od 20 % do 25 %. Hodnota týchto problémových úverov je 9,5 mld. eur.

Podľa Jazbeca nikto nechce investovať do slovinských spoločností po predchádzajúcich zlých skúsenostiach. „Minulý týždeň sme poslali výzvu s ponukou na predaj spoločnosti Banka Celje na 38 adries, nedostali sme však žiadnu odpoveď,“ povedal Jazbec.

Súvisiace články

Aktuálne správy