Na Kryme sa môže oficiálne platiť rubľom

, ČTK Foto SITA

Úrady na Kryme v pondelok oficiálne zaviedli do obehu ruský rubeľ. Tamojšie obchody a banky však stále uskutočňujú takmer všetky transakcie v ukrajinských hrivnách, napísala agentúra AFP. Podľa nového šéfa autonómnej vlády na Kryme Sergeja Aksjonova zostane hrivna v platnosti ako paralelná mena do 1. januára 2016.

"Od dnešného dňa je možné oficiálne platiť v rubľoch," uviedol podľa AFP predseda krymskej vlády Aksjonov. O oficiálnom zavedení rubľa do obehu informovali o polnoci moskovského času ruské médiá. "Pokiaľ bude niektorou zo strán (transakcie) ruský obyvateľ, prebehnú všetky úhrady v ruskej národnej mene", uviedli ruské médiá. Podľa podpredsedu krymskej vlády Rustama Temirgalijeva začali dnes v rubľoch vyplácať dôchodky.

V sevastopoľských bankách ale vraj na správy reagovali s určitým úžasom. "K zavedeniu rubľa nemám žiadne pokyny," oznámila AFP zamestnankyňa sevastopoľskej pobočky miestne dcérske firmy z talianskej bankovej skupiny UniCredit. "O ničom nevieme. Nedostali sme žiadny (úradný) list," tvrdí zamestnanec v inom bankovom dome Ošadbank. "Dôchodok dostanete v rubľoch, ale nevie sa ešte kedy," zaznie na prepážke pošty, ktorá má na starosti výplatu sociálnych dávok. Jeden z hotelov v krymskej metropole Simferopole ruble prijíma, staré ale vydáva v hrivnách.

Poradca sevastopoľského starostu pre ekonomické záležitosti Vjačeslav Aksjonov na otázku AFP pripustil, že ruble v obehu prakticky nie sú. Dodal pritom, že krymské úrady sa rozhodli posunúť prechod na ruskú menu o viac ako týždeň. Vláda v Kyjeve totiž vraj prestala jednostranne plniť svoje záväzky a lekári, vyučujúci a dôchodcovia tak už týždeň nedostávajú žiadne peniaze. Preto padlo rozhodnutie urýchliť financovanie pomocou ruského rozpočtu, ktoré Krym dostáva v rubľoch, uviedol Aksjonov.

Súvisiace články

Aktuálne správy