Biely dom spojil pomoc Ukrajine so snahou o reformu kvót MMF

Biely dom bráni svoje rozhodnutie spojiť snahu o reformu kvót Medzinárodného menového fondu (MMF) s finančnou pomocou Ukrajine vo výške 1 miliarda USD (720,25 miliardy eur). Toto rozhodnutie ale pobúrilo niektorých republikánskych zákonodarcov a spomalilo schvaľovací proces v Kongrese. Informoval o tom internetový portál Business Times.
Návrh zákona už schválil príslušný výbor amerického Senátu, ale v samotnom Senáte sa o ňom bude hlasovať až po prestávke, ktorá je ohlásená na budúci týždeň. A vyhliadky na schválenie návrhu v Snemovni reprezentantov sú neisté.
Úverová kapacita fondu sa odvíja od finančných príspevkov členských štátov. Transformujúce sa ekonomiky ale zvýšenie svojho príspevku podmieňujú väčšími hlasovacími právami. Mocenské právomoci krajín v MMF sa vždy delili proporcionálne, úmerne ich podielu vo svetovej ekonomike. Ale vzhľadom na to, že ekonomický potenciál transformujúcich sa štátov stúpa, súčasné rozdelenie právomocí neodráža ich postavenie. USA by mali v dôsledku reformy stratiť symbolických 0,3 % kvót v prospech tzv. štátov BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína).
„Schválenie reformy kvót MMF, ktorá sa dlho odkladá, je dôležité aj pre zabezpečenie finančnej pomoci pre Ukrajinu,“ vyhlásil hovorca Bieleho domu Jay Carney.

Súvisiace články

Aktuálne správy