Politika Fed-u je primeraná, domnieva sa Fischer

Stanley Fischer, ktorého prezident Barack Obama nominoval na post zástupcu šéfky centrálnej banky USA uviedol, že inflácia zatiaľ nie je problémom a Fed sa môže sústreďovať na nezamestnanosť.

Menová politika amerického Federálneho rezervného systému (Fed) je primeraná a centrálna banka ju ešte nemusí korigovať s cieľom bojovať proti inflácii. Povedal to pred americkými poslancami Stanley Fischer, ktorého prezident Barack Obama nominoval na post zástupcu šéfky Fed-u. „Môžeme sa sústreďovať na nezamestnanosť,“ konštatoval Fischer. Dodal, že centrálna banka USA bude musieť v budúcnosti uvažovať o kompromisoch medzi nezamestnanosťou a infláciou, ale teraz ešte nie je v tejto situácii.

Kandidát na druhú najdôležitejšiu pozíciu v rámci Fed-u ďalej uviedol, že centrálna banka USA už začala ústup od mimoriadne voľnej menovej politiky, ktorú uplatňovala v uplynulých piatich rokoch. „Domnievam sa, že ústup sa začína, alebo začal,“ povedal členom bankového výboru Senátu. Fed viac ako päť rokov drží úrokové sadzby v blízkosti nuly a nakúpil štátne dlhopisy a cenné papiere založené na hypotékach za bilióny dolárov, aby znížil dlhodobé náklady na požičiavanie a naštartoval ekonomiku. V decembri však centrálna banka USA začala svoje mesačné nákupy cenných papierov redukovať a predstavitelia Fed-u očakávajú, že program nákupov aktív sa bude počas tohto roka zmenšovať, ak bude pokračovať zlepšovanie hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy