ECB pripravuje opatrenia proti deflácii

Podľa slov šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) z dlhodobejšieho hľadiska inflácia ostáva nízka, pričom sa objavujú väčšie deflačné riziká

Európska centrálna banka (ECB) pripravuje dodatočné kroky, ktoré by mali zabrániť deflácii v eurozóne. Vo štvrtok to vyhlásil šéf ECB Mario Draghi s tým, že riziko deflácie je v súčasnosti obmedzené. Zároveň však uviedol, že z dlhodobejšieho hľadiska inflácia ostáva nízka, pričom sa objavujú väčšie deflačné riziká. „To je dôvod, prečo ECB pripravuje dodatočné neštandardné opatrenia monetárnej politiky proti tejto možnosti a je to dôvod, prečo je ECB aj naďalej pripravená urobiť rázne kroky, ak to bude potrebné,“ povedal Draghi.

Spoločná európska mena sa minulý týždeň dostala voči americkému doláru na najnižšiu úroveň za jeden a pol roka. To naznačuje, že ďalšie stimuly nie sú potrebné. Draghi zopakoval, že ECB ponechá úrokové sadzby na súčasnej alebo nižšej úrovni dlhší čas. Šéf ECB doplnil, že miera inflácie bude postupne narastať až k cieľovej úrovni, ktorú ECB stanovila tesne pod úrovňou dvoch percent. Dôvodom je postupné zotavovanie ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy