Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol

Počet Američanov, ktorí požiadali o podporu v nezamestnanosti, bol minulý týždeň najnižší za posledné tri mesiace.

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol, pričom bol najnižší za posledné tri mesiace. Svedčí to o zlepšení podmienok na trhu práce. Počet nezamestnaných žiadajúcich o podporu klesol o 9 tis. na sezónne upravených 315 tisíc. Informovalo o tom americké ministerstvo práce. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že v týždni končiacom sa 8. marca stúpne počet nových žiadostí na 330 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových žiadostí, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ základných podmienok na trhu práce a zmierňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami, sa znížil o 6 250 na 330 500.

Americké ministerstvo práce informovalo, že americkí zamestnávatelia vytvorili minulý mesiac 175 tis. pracovných miest, mimo sektoru poľnohospodárstva po tom, ako v januári vytvorili 129 tisíc miest. Ekonómovia očakávajú, že počet nových pracovných miest bude v marci, keď sa zlepší počasie, rásť.

Počet tých, ktorí poberajú podporu dlhšie ako týždeň, sa v týždni končiacom sa 1. marca zmenšil o 48 tis. na 2,86 milióna, čo je najnižšia hranica od decembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy