Eskalácia napätia na Kryme môže viesť k rastu cien mnohých komodít

, Colosseum Foto:SITA

Prekvapivý vývoj ukrajinsko - ruských vzťahov po zvrhnutí ukrajinského prezidenta Janukovyča znateľne zvyšuje geopolitické riziko. Ohrozená je nielen bezpečnostné stabilita v regióne, ale tiež v poslednej dobe relatívne dobré rusko - americké vzťahy.

Obchodné sankcie voči Rusku by mohli značne destabilizovať svetové trhy s kľúčovými komoditami, ktorými disponuje Ruská federácia, ako napríklad ropa, paládium alebo pšenica. Rovnako tak ďalšia politická a ekonomická destabilizácia Ukrajiny by mohla viesť k ohrozeniu exportu obilnín z "obilnice sveta". Niektoré komodity ako paládium alebo pšenica už preukázali, že sú na dianie v regióne značne citlivé. O iné komodity ako je tradične ropa a zlato je zvýšený záujem v dobe geopolitických kríz.

Vplyv Ruska a Ukrajiny na komoditné trhy

Rusko je najväčším producentom ropy na svete a držiteľom najväčších zásob zemného plynu. Treťou najväčšou zásobárňou uhlia, tretím najväčším producentom energie, štvrtým najväčším producentom jadrovej energie. Najväčším producentom ovsa, raže, jačmeňa a slnečnicových semien. Najväčším producentom azbestu, diamantov, niklu a paládia. Ukrajina je piaty najväčší exportér pšenice. Energeticky najsľubnejšou krajinou v Európe kvôli svojim zásobám bridlicového plynu. Závislosť Európy na ruskom plyne a rope je značná. Zásoby plynu v Európe stačia v súčasnosti pokryť iba 45 denný výpadok. Dlhší výpadok ruského plynu by znamenal vážne ohrozenie európskeho respektíve svetového hospodárskeho vývoja. Viac ako polovica ruského plynu putuje cez Ukrajinu.

Paládium
Ceny paládia vzrástli od decembra minulého roku už o 9 percent. Viac ako polovica pohybu smerom hore sa odohrala v súvislosti s eskaláciou konfliktu na Kryme. Rusko je najväčším producent kovu na svete s podielom takmer 40 percent. Ruské strategické rezervy, ktoré štát v minulých rokoch púšťal na trh, sú podľa odhadov analytikov už vyčerpané. Juhoafrická republika, druhý najväčší svetový producent, ktorý dodáva na trhy viac ako 37 % svetovej ponuky, zažíva v posledných týždňoch sériu štrajkov. Spoločnosti Anglo American Platinum, Impala a Lonmin pokračujú vo vyjednávaní ohľadom platov. Odbory trvajú na zdvojnásobení najnižších miezd u najhoršie platených baníkov. Celkovo štrajkuje vyše 70 000 zamestnancov. Banka Credit Suisse odhaduje, že celková strata dosiahne 4 percentá ročnej produkcie baní. Banka Société Générale predpokladá, že vznik nového juhoafrického ETF na paládium prinesie ďalší nárast dopytu.

Cena paládia na burze CME v amerických dolároch za trójsku uncu (upravené o rolovanie, zdroj: CSI)

Pšenica
Ukrajina je piaty najväčší exportér pšenice a Rusko tretí najväčší exportér na svete. Zatiaľ nie sú známky, že by nepokoje na Ukrajine narušili jarný výsev, ale je pravdepodobné, že v prípade násilia alebo občianskej vojny na Ukrajine by došlo k vážnemu obmedzeniu dodávok zo strany Ukrajiny na svetové trhy. Pšenica už zaznamenala najväčší medzimesačný nárast ceny od roku 2012. Na vine sú okrem geopolitického napätia tiež špekulácie, podľa ktorých nezvyčajne mrazivé počasie posledných troch mesiacov zničilo obilniny v USA. Podľa vládnej správy sa zhoršila kondícia zrnovín v Texase a Kansase. Starosti americkým farmárom prirába tiež dlhodobá predpoveď. Tá pre niektoré časti pestovateľských oblastí predpovedá sucho, ktoré by mohlo vysiate zrnoviny poškodiť dokonca viac, než nedávne mrazy.

Cena pšenice na burze CME v amerických centoch za bušel (upravené o rolovanie, zdroj: CSI)

Zlato
Zlato na správu o vyhlásení referenda na Kryme reagovalo zdražením o 13 dolárov na uncu, rast však komodita vzápätí vymazala. Zlato posilnilo od začiatku roka už viac ako o 10 percent. Hlavným dôvodom pre rast ceny bol nedostatok likvidity fyzického zlata na medzibankovom trhu, ktorý sa prejavil v negatívnej refinančnej sadzbe na zlato (GOFO). Je pravdepodobné, že na vojenský konflikt by cena zlata reagovala prudkým rastom.

Cena zlata v amerických dolároch za uncu (upravené o rolovanie, zdroj: CSI)

Ropa
Rusko je svetová jednotka v produkcii ropy. Na trhy denne dodávala podľa agentúry Bloomberg v minulom roku 10,9 milióna barelov denne a postaralo sa tak o 13,28 % svetovej produkcie. Zvýšené geopolitické riziko a obchodné sankcie uvalené na Rusko by mohli výrazne ovplyvniť svetové ceny ropy. Nedávne vojenské konflikty v Líbyi a Sýrii spôsobili rast ceny ropy v rozmedzí 10 – 20 dolárov za barel. Kartel OPEC ťaží najmenej ropy za posledné dva roky vďaka zníženej produkcii v Saudskej Arábii a problémom s dodávkami z Líbye. Celková produkcia kartelu klesla na začiatku marca na 29,88 oproti februárovým 29,89 milióna barelom denne, čo je najnižšia úroveň od júna 2011. OPEC stojí za 40 percentami svetovej produkcie ropy.

Cena ropy Brent v amerických dolároch za barel (upravené o rolovanie, zdroj: CSI)

Ak sa podarí upokojiť napätú politickú situáciu a dosiahnuť stabilné riešenie pokojnou cestou, potom by vplyv na ceny uvedených komodít mohol byť opačný, tj riziková prémia by klesla a ceny by sa naopak mohli vrátiť na nižšie úrovne.

Vít Jedlička, analytik Colosseum

Súvisiace články

Aktuálne správy