Taliansko musí zvýšiť úsilie pri konsolidácii verejných financií

Európska centrálna banka (ECB) požaduje od Talianska, aby zvýšilo úsilie pri konsolidácii verejných financií. Inak hrozí nesplnenie fiškálnych cieľov. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Zatiaľ nie je viditeľný výraznejší pokrok pri presadzovaní odporúčaní Európskej komisie,“ uviedla ECB vo svojej dnes zverejnenej mesačnej správe. Komisia požadovala od Talianska dodatočné konsolidačné opatrenia už vlani na jeseň. Inak podľa nej hrozí, že Rím nedokáže splniť strednodobý fiškálny cieľ, ktorým je dosiahnutie štrukturálne vyrovnaného rozpočtu.
V najbližšom čase bude dôležité, aby Taliansko prijalo opatrenia, ktoré sú potrebné na splnenie jeho sľubov, varovala ECB. Hlavné je dlhodobé znižovanie pomeru verejného dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP), ako prednedávnom zdôraznila Európska komisia (EK).
Na konci roka 2013 predstavoval taliansky verejný dlh 132,7 % HDP. To je v rámci eurozóny po Grécku druhý najvyšší dlh v pomere k výkonu ekonomiky. Podľa EK dlh by sa mal tento rok ešte mierne zvýšiť, od roka 2015 však podľa prognóz začne klesať.
Rozpočtový deficit Talianska vlani dosiahol 3 % HDP a tento rok by mal klesnúť na 2,6 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy