Mitchell A. Orenstein: Občania Ukrajiny dnes úsporný balíček MMF nezvládnu

, project-syndicate Foto:SITA

Úradujúci líder, ktorý v stagnujúcej ekonomike usiluje o volebnú výhru, musí stimulovať rast. Tak znie jedna zo základných zásad modernej politiky. Napriek tomu Západ, ktorý sa svojim spojencom v ukrajinskej prechodnej vláde snaží pomôcť k víťazstvu vo voľbách 25. mája, ako by na túto zásadu zabudol.

Namiesto toho má v pláne vnútiť Ukrajine najväčší balíček fiškálnych úspor, aký doteraz východná Európa zažila. Tak sa hlasy vo voľbách získať nedajú. Po rozpútaní chaosu Ruskom plánuje Medzinárodný menový fond vyvolať na Ukrajine svoj ​​vlastný chaos. Je načase MMF pripomenúť, že najvyššou prioritou musí byť politická stabilita, nie kontroverzný zväzok núdzových reforiem, ktoré sa MMF už dlhodobo snaží na Ukrajine presadiť.

Ukrajinská zima

Niektoré reformy sú rozumné, iné nie. Doterajšie úspechy MMF sú však na Ukrajine biedne. Napríklad privatizácia dôchodkov. Tú už skúšal MMF presadiť aj inde ako na Ukrajine, nakoniec však od toho upustil. MMF to ale nie vždy dobre chápe. Dnes sa hlavná slabina jeho prístupu k Ukrajine týka spotrebiteľských dotácií a transferových platieb. Je pravda, že ukrajinské domácnosti treba odstaviť od absurdne veľkých energetických dotácií, ktoré v roku 2012 dosahovali 7,5 % HDP. Lenže v chladnej krajine, kde väčšina populácie potrebuje na prežite dotácie na vykurovanie a zvýšenie energetickej účinnosti si vyžaduje rozsiahle investície, je náhle zrušenie podpory domácností politicky neschodné. Žiadna vláda, ktorá znenazdania oseká dotácie na vykurovanie, neprežije. Dotácie je nevyhnutné rušiť postupne a nahradiť ich cielenými finančnými príspevkami. Ukrajinská vláda odhaduje, že náprava tamojšej energetickej politiky vyjde na sto miliárd eur . Tieto reformy je nutné aby prišli na rad až po nadchádzajúcich voľbách.

Dôchodky pre vnúčatá

Okrem toho platí, že tretina oficiálnych príjmov na Ukrajine pochádza z rôznych vládnych "transferových" dávok, najmä penzií vyplácaných starším ženám, pretože tamojší muži zriedka výraznejšie prežijú oficiálny vek odchodu do dôchodku. Tieto ženy penziu často využívajú ako finančnú výpomoc pre svoje deti aj vnúčatá. Z vládnych transferových platieb tak čerpá väčšina krajiny a mnohé domácnosti sa bez nich nezaobídu. MMF napriek tomu usiluje o osekanie týchto výplat, alebo aspoň o dôrazné škrty ešte pred voľbami a prechodná ukrajinská vláda takýto postup aj plánuje. "Iné možnosti nemáme," povedal ministerský predseda Arsenij Jaceňuk. On je možná ochotný svoju politickú budúcnosť odpísať, ale Západ by mu to nemal dovoliť. Teraz nie.

Ťažoba rozpočtu na pleciach chudoby

MMF a západné vlády musia dať Ukrajine určitý priestor na nadýchnutie. V rokoch pred globálnou finančnou krízou ukrajinská ekonomika svižne rástla, poháňaná vývozom základného priemyselného tovaru, napríklad ocele. Núdzový finančný balík, nech už je akýkoľvek, musí dať vláde možnosť prežiť májové voľby a signalizovať odhodlanie oživiť hospodársky rast.

Potom by medzinárodné finančné inštitúcie mali zamerať pozornosť na vypracovanie balíka pomoci, ktorý nebude vyžadovať, aby ťažobu vyrovnávania rozpočtu niesli chudobní. Namiesto zoškrtávaniu spotrebiteľských dotácií by MMF mohol Ukrajine pomôcť zlepšiť výber daní. Viac ako polovica ekonomiky je neoficiálna a nezdanená. Od oligarchov možno žiadať, aby prispeli k tomu či onomu programu, ako podmienku podpory ich regiónov alebo odvetví. MMF tiež môže prísť s dômyselnými spôsobmi, ako podnietiť energetickej efektivite, napríklad nastavením daňovej úľavy pre domácnosti, ktoré si zaobstarajú kvalitné kotly.

Správne načasovanie

Od žiadnej úspešnej východoeurópske vlády nemožno žiadať zavedenie dramatického programu úspor a reforiem pred demokratickými voľbami. Začať práve teraz by bolo číre bláznovstvo. V Poľsku, oslnivej reformnej krajine regiónu, ako aj inde v postkomunistickej Európe, boli občania vyzvaní k obetám, ktoré vyžadujú hospodárske reformy, až po tom, čo vláda získala všeľudový mandát.

Ukrajina musí najprv urobiť politický krok. Ak bude MMF trvať na tom, aby prechodná ukrajinská vláda sprísnila fiškálne pomery okamžite, krajina bude nútená v obzvlášť nebezpečnej dobe vstúpiť na neisté nové územia. Stratégia Západu na Ukrajine by skrátka mala stimulovať tamojšie hospodárstvo až do májových volieb a potom s vládou, ktorá z nich vzíde, dojednať balíček reforiem. Núdzové hospodárske reformy môžu dva mesiace počkať, no ukrajinská celistvosť a stabilita nepočkajú.

Autorom je Mitchell A. Orenstein, profesor a vedúci katedry politológie na Northeastern University v Bostone

Súvisiace články

Aktuálne správy