Medziročná miera inflácie vo Francúzsku vo februári zrýchlila

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, vo februári zrýchlila o niečo viac, ako ekonómovia očakávali. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Insee, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Francúzska vo februári 2014 zvýšil medziročne o 1,1 %. To je viac ako v januári, keď vzrástol o 0,8 %, a viac ako predpovedali analytici, ktorí očakávali vo februári HICP na úrovni 1 %.
V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované ceny tovarov a služieb vo februári zvýšili o 0,6 %. Analytici takýto výsledok očakávali, po ich januárovom znížení o 0,6 %.
Aj neharmonizovaná miera inflácie vo Francúzsku vo februári zrýchlila na 0,9 % z 0,7 % v januári. A v medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili o 0,6 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že stúpnu o 0,5 %.
Jadrová inflácia očistená od nestálych cien potravín a energií vo februári strmo vzrástla, medziročne o 0,7 % po januárovom nečakane miernom zvýšení o 0,1 %, a medzimesačne stúpla o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy