Soros: Európa čelí dlhodobej stagnácii, banky stoja za nákup

, patria Foto:SITA

Európu čaká 25 rokov stagnácie, akú dlhodobo prežíva Japonsko, pokiaľ nepostúpi v integrácii eurozóny a neoprostí sa od politík, ktoré odradili banky od požičiavania do reálnej ekonomiky. Uviedol to miliardár George Soros zároveň s vyhlásením, že akcie európskych bánk sú značne podhodnotené a to za pozornosť.

Európa podľa Sorosa dokázala od roku 2010 zažehnať akútne riziko okamžitej finančnej krízy, ale naďalej čelí a bude čeliť politickej kríze, ktorá rozdelila región medzi veriteľské a dlžnícke národy. Súbežne s tým je podľa Sorosa na banky v eurozóne vyvíjaný tlak, aby vyhoveli posilneniu kapitálu a záťažovým skúškam Európskej centrálnej banky namiesto toho, aby dôraz smeroval na pôžičky do reálnej ekonomiky a na tok kapitálu k firmám.

"Európa by bez potrebných reforiem a zmeny myslenia 25 rokov stagnácie prežívala len veľmi ťažko. Musí postúpiť v integrácii, musí vyriešiť problém svojich bánk, ktoré zaostávajú za svetom," myslí si Soros. Ten je pretrvávajúcim kritikom spôsobu, ako bola eurozóna vybudovaná a spustená a taktiež kritikom tvrdých úspor, ktoré boli uvalené na Grécko či Španielsko. Podľa Sorosa je teraz potrebné prijať o to radikálnejšie opatrenia, ktoré riziko dlhodobej stagnácie odvráti.

Soros sa opätovne zastavil pri myšlienke odchode Nemecka z eurozóny, ak by tento scenár nastal, pomohlo by to ďalším národným ekonomikám zotaviť sa z dlhovej krízy. "Nemecko naplnilo moje najhoršie obavy a všetka moc zostala v rukách veriteľov. EÚ sa v uplynulej dekáde premenila z jednej z globálnych mocností na fragmentovanú konfederáciu štátov s vysokou nezamestnanosťou, očakávajúcich spásu v Nemecku," myslí si Soros. Upozornil tiež na "sériu politických chýb" kedy "euro v čase riešenia dlhovej krízy od polovice roku 2012 posilnilo o 13 percent proti americkému doláru".

Európske banky sú atraktívne, škótska mena rizikom

Sorosove fondy dosahovali do roku 2011 priemernú ročnú návratnosť okolo 20 %. Soros Fund Management, ktorú Soros predtým aj v súvislosti s nárastom regulácií pretvoril v spoločnosť spravujúcu iba jeho a rodinný majetok, vlani podľa LCH Investments zaznamenala zhodnotenie o 5,5 miliardy dolárov. To bolo podľa LCH, za ktorou stojí Edmond de Rothschild Group, investujúca do hedgeových fondov, najviac voči konkurentom.

Dnes Soros tvrdí, že ďalšie príležitostí sú európske banky. "Ich akcie sú veľmi stlačené, čo z nich v tejto chvíli robí atraktívnu investíciu. Tento rok bude pre banky napriek tomu ďalším ťažkým rokom kvôli potrebe pokračovať v očisťovaní bilancií a pritom posilňovať kapitál kvôli úspechu v záťažových testoch ECB," usudzuje Soros.

Na konferencii v Londýne sa tiež pristavil pri myšlienke odtrhnutia Škótska vrátane samostatnej meny. Tú vníma ako značné riziko a automaticky predpokladá útoky na takto slabú menu. Bol to práve Soros, kto v roku 1992 podnikol útok v rozsahu jednej miliardy amerických dolárov na britskú libru. Škótsko bude 18. septembra v referende rozhodovať, či sa oddelí od Veľkej Británie, alebo zostane jej súčasťou. Škótsky nacionálny líder Alex Salmond uprednostňuje ponechanie si britskej libry v nejakej podobe formálnej únie s Veľkou Britániu, to ale odmieta britský minister financií George Osborne. Škótsko by mohlo vytvoriť vlastnú menu, ale muselo by založiť vlastnú centrálnu banku, alebo jednostranne rozhodnúť o ponechaní si libry, ale bez priameho súhlasu londýnskej vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy