Rozkol medzi pacifickými menami bude zrejme ešte výraznejší

Cez víkend sme boli svedkami nečakane slabých čísel z čínskej ekonomiky, ktoré potvrdili, že v úvode roka sa druhá najväčšia ekonomika nenachádza v príliš lichotivej kondícii. Tragická obchodná bilancia, pokles inflácie a iné, vyvinuli v úvode týždňa tlak na komoditné meny. Odniesol si to najmä austrálsky dolár, pretože Čína je najväčším obchodným partnerom Austrálie, keď počas včerajšieho obchodného dňa stratil až 0.6 % a našiel svoje dno niekde na 0.9014 AUDUSD. Kto by však predpokladal, že dôjde aj k nejako výraznému poklesu novozélandského dolára musel byť sklamaný. Ten totiž tieto slabé čísla zvládol a celý deň sa obchodoval v bočnom trende s takmer nulovou intradennou zmenovu voči americkému doláru.

Aj z tohto je zrejmé, že kiwi má oveľa lepší performence než aussie, ale to nie je len otázkou posledných dní. Na normalizovanom grafe nižšie vidíme, že už v minulom roku bol NZD na tom oveľa lepšie ako jeho austrálsky kolega. Je to logické nakoľko AUD stratil v roku 2013 voči USD až 15 %, zatiaľ čo NZD len niečo menej ako 1 %.

Normalizovaná výkonnosť NZD a AUD voči USD

Source: Bloomberg

Väčšia odolnosť kiwi je spôsobená lepšími číslami z hospodárstva. Kým v Austrálii rástla nezamestnanosť takmer počas celého roku 2013, na Novom Zélande sa dostala nezamestnanosť v konečnom ročnom zúčtovaní nižšie (6 %). Inflácia na Novom Zélande je síce nižšie (1.6 %), ale absolútne tempo rastu v minulom roku prekonalo rast austrálskeho CPI. Aj ročné tempo rastu HDP je oveľa lepšie na NZ ako v Austrálii, a preto sa viac investorov obracia práve na kiwi.

Navyše postoje centrálnych bánk sú práve pod vplyvom protichodných ekonomických čísel nastavené na opačné kroky. Kým Novozélandská RBNZ bude podľa očakávaní už na svojom tohto týždňovom zasadnutí základnú úrokovú sadzbu zvyšovať (z 2.5 % na 2.75 %), Austrálska RBA sa už dlhší čas odhodlávala k jej znižovaniu, nakoniec sa však naposledy rozhodla ju ponechať nezmenenú po dlhšiu dobu.

Graf NZDUSD

Source: Bloomberg

Zvyšovanie sadzieb môže byť ten kľúčový krok k prekonaniu 0.85 NZDUSD a atakovaniu maxím z mája 2013 tesne pod 0.86 NZDUSD. Zvyšovanie sadzieb od Wheelera (RBNZ) je avizované už dlhšie, nakoľko ekonomike sa darí, potrebná inflácia utešene narastá a práve zvýšením sadzieb sa RBNZ bude snažiť mierne eliminovať budúcu hrozbu vysokej inflácie, ako sprievodný jav rastúceho momenta hospodárstva.

Technicky sme včera na NZDUSD začali gapom, ten sa však podarilo rýchlo skúpiť späť a zahájený bol už raz spomenutý bočný trend. Dnes stanovujeme rezistencie na 0.852 až 0.8545 a support na 0.843 a silný 0.84 NZDUSD. Postup vyššie sa zdá byť reálny a zvýšenie sadzieb môže vyvolať býčiu rally. Naopak sklamanie v podobe ponechania sadzieb môže vyvolať silný tlak na hranicu 0.84 NZDUSD.

Graf NZDAUD

Source: Bloomberg

Veľmi pravdepodobné zvýšenie sadzieb od RBNZ môže znamenať  na crosse NZDAUD prekonanie 0.94, čo by mohlo znamenať silný nákupný tlak a vytváranie nových maxím.

Súvisiace články

Aktuálne správy