Guvernér cyperskej centrálnej banky rezignoval na svoj post

Zhruba rok po vypuknutí finančnej krízy na Cypre a dva roky po nástupe do funkcie guvernéra tamojšej centrálnej banky sa Panikos Demetriadis rozhodol rezignovať na svoj post. Dôvod však guvernér ani banka neuviedli. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
Špekuluje sa, že príčinou rezignácie sú zlé vzťahy medzi cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom a guvernérom, ktorého vymenoval do funkcie ešte predchádzajúci prezident, komunista Demetris Christofias. Toho mnohí obviňujú, že zlou politikou priviedol ostrov do problémov.
Prezident Anastasiadis údajne chcel Demetriadisov odchod už od vlaňajšieho kolapsu ostrovných bánk, pre ktoré musela vláda v Nikózii požiadať Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) o záchranný úver.
Anastasiadis dokonca povedal, že možno požiada Najvyšší súd, aby rozhodol, či môže byť Demetriadis odvolaný. Prezidentovi sa nepáčil postup guvernéra centrálnej banky počas rokovaní s veriteľmi o podmienkach záchranného balíka. Demetriadis ale argumentoval, že pri nástupe do funkcie v máji 2012 prevzal zle regulovaný bankový systém, ktorý prehnane riskoval.
Podľa podmienok úveru vo výške 10 miliárd eur sa do záchrany cyperských bánk museli zapojiť aj majitelia nepoistených vkladov nad 100.000 eur a akceptovať značné straty.

Súvisiace články

Aktuálne správy