Poľsko musí podľa OECD škrtať výdavky

Podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj sú škrty nutné preto, aby sa Varšave podarilo do roku 2015 rozpočtový deficit znížiť pod 3 % hrubého domáceho produktu

Poľská vláda musí urobiť rozsiahlejšie škrty vo výdavkoch, ak má do roku 2015 splniť svoj plán redukcie rozpočtového deficitu pod úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), na ktorom sa dohodla s Bruselom. Vo svojej správe to uviedla Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Organizácia potvrdila prognózu, podľa ktorej sa ekonomika Poľska v toto roku zväčší o 2,7 % a v roku 2015 posilní o 3,3 %.

Podľa OECD poľské hospodárstvo, ktoré je najväčšie v strednej Európe, sa po vlaňajšom poklese vyvíja dobre. Dodala však, že Poľsko bude musieť zefektívniť svoj trh práce a odstrániť prekážky podnikania. Schodok rozpočtu krajiny sa v minulom roku zväčšil na úroveň 4,8 % HDP v dôsledku spomalenia ekonomického rastu. Minister financií Mateusz Szczurek chce plán v oblasti rozpočtového deficitu splniť do dvoch rokov prostredníctvom úsporných opatrení. Pomôcť tomu má aj zmena penzijného poistenia a presun aktív zo súkromných fondov do štátneho dôchodkového systému.

Pokiaľ ide o poľské úrokové sadzby, Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj uviedla, že menová politika je zatiaľ primeraná. Po zrýchlení hospodárskeho rastu a inflácie však centrálna banka krajiny podľa OECD bude musieť uvažovať o opätovnom zvýšení úrokov. V súčasnosti je hlavná poľská úroková sadzba na historickom minime 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy