Tragédia Európskej únie podľa Georgea Sorosa

, valuewalk Foto:SITA

Investor George Soros vydáva novú knihu "The Tragedy of the European Union". V nej sa okrem iného venuje tomu, čo zapríčinilo krízu eura aj celej Európskej únie.

Európska únia by mohla čoskoro čeliť ďalšej kríze. Voľby v jednotlivých krajinách začínajú odrážať nacionalistické a xenofóbne nálady, Veľká Británia chce usporiadať referendum o odchode z Európskej únie a štáty majú zjavne odlišné predstavy o budúcnosti celého klubu.

V priebehu minulej dekády sa EÚ zmenila z globálnej jednotnej sily na nejednotnú konfederáciu štátov, z ktorých mnohé sa stretávajú s veľkými ekonomickými problémami. Ak by sa rozpadla a zo spojencov sa opäť stali rivali, pre Spojené štáty aj zvyšok sveta by to mohlo mať nedozerné následky.

V sérii rozhovorov s doktorom Gregorom Petrom Schmitzom George Soros tvrdí, že kríza eura nebola nevyhnutným dôsledkom integrácie, ale politickou, hospodárskou a finančnou chybou, ktorej bolo možné predísť. Okrem toho bola podľa Sorosa dôsledkom prílišnej viery v samoreguláciu finančných trhov. Bankový sektor je podľa jeho názoru parazitom, ktorý drží reálnu ekonomiku dole.

Problém "too big to fail" podľa neho pretrváva a zostáva hrozbou. "Skutočné nebezpečenstvo pre finančný systém predstavuje incestný vzťah štátnych úradov a vedení bánk. Francúzsko je napríklad známe tým, že sa z finančných inšpektorov nakoniec stávajú riaditelia bánk. Nezdravé vzťahy s komunálnymi politiky majú však aj banky v Nemecku a Španielsku," konštatuje Soros.

Aj napriek nebezpečenstvu, ktorému v súčasnosti Európska únia čelí, ju Soros stále vidí ako model otvorenej spoločnosti. Kniha tak má byť odkazom jeho vízie mierumilovnej a produktívnej Európy.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy