Slovenský trh nie je zrelý na dereguláciu energií

Regulácia v oblasti dodávky energií v SR utlmuje súťaž a celý trh. Uviedol to pre TASR riaditeľ pre retail v spoločnosti ČEZ Slovensko Stanislav Kovalík, podľa ktorého výrazne klesá počet odberateľov, ktorí sa odhodlajú k zmene dodávateľa. Podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) však slovenský trh nie je na dereguláciu pripravený.
Z oficiálnych údajov spoločnosti SPP Distribúcia vyplýva, že zatiaľ, čo v roku 2012 zmenilo dodávateľa plynu napríklad z dôvodu finančnej úspory 137.329 odberateľov, vlani už iba 94.388. „Podobné čísla sa dajú očakávať aj pri elektrine,“ myslí si Kovalík.
V susednej Českej republike zverejňuje tieto údaje štvrťročne operátor trhu OTE. Slovenský regulačný úrad ich TASR poskytol na požiadanie. V roku 2012 zmenilo dodávateľa elektriny 60.293 odberateľov, údaje za minulý rok ešte nie sú k dispozícii.
„Netreba chápať zmenu dodávateľa ako jediný ukazovateľ súťaže na trhu. Zmena dodávateľa plynu je atraktívna hlavne pre veľkých odberateľov. Tí odberatelia, ktorí majú malú spotrebu, a tých je väčšina, zmenu nepotrebujú, lebo úspora je minimálna a tí, ktorí tak urobili v minulom období, majú už zmluvy na určitú dobu. Ponuka dodávateľov sa vyrovnáva a cena už prestáva byť hlavným dôvodom na zmenu,“ vysvetlil hovorca ÚRSO Miroslav Lupták.
Kovalík má opačný názor. „Zbytočná regulácia naďalej utlmuje súťaž a celý trh. Dlhodobo zanedbávanou úlohou regulátora je zjednodušovanie zmeny dodávateľa a znižovanie administratívnej záťaže pri podnikaní v dodávke energií. Z dlhodobého hľadiska je práve toto najlepší spôsob, ako chrániť zákazníka a rozvíjať súťaž dodávateľov v jeho prospech,“ argumentuje.
„Pre dodávateľov energií, ktorých úsilím je v prvom rade dosahovať maximálny zisk, je regulácia určite prekážkou. Úrad v cenách pokrýva dodávateľom oprávnené náklady a primeraný zisk. Okrem toho sú stanovené ako maximálne ceny, čo znamená, že nič nebráni dodávateľom súťažiť o odberateľa. Úrad tiež musí brať do úvahy aj ochranu zraniteľných spotrebiteľov, ktorými sú domácnosti a malé podniky. Slovenský trh ešte nie je zrelý na dereguláciu energií,“ uzavrel Lupták.
Ukázalo sa to podľa neho v roku 2012, keď ÚRSO zrušil reguláciu elektriny pre malé podniky a všetci dodávatelia zdvihli ceny pre tento segment odberateľov o 20 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy