Šesť jasných znamení o tom, že z vás bude chudobný dôchodca

, moneycentrum Foto:SITA;photl

Zbytočne si je vedomá väčšina populácie, že si počas dôchodkového veku nebude schopná udržať životnú úroveň, ani neskorší obraz chudoby nie je dostatočnou motiváciou na šetrenie.

Prečítajte si šesť najčastejších znamení, ktoré predpovedajú to, že po svojich pracovne aktívnych rokoch sa postupne budete musieť vzdať cestovania, auta, ale aj mnohých iných dnes každodenných vecí.

1. Mám čas, sporiť začnem zajtra
Až zajtra, až z ďalšej výplaty, najskôr budúci rok, potom neskôr.  A pritom čím skôr si začneme odkladať na dôchodok, tým menej nám stačí mesačne ukrojiť z platu. Oplatí sa už ako dvadsaťročný postaviť zodpovedne k otázke vzdialenejšej budúcnosti, a hoci začať si odkladať už od prvej výplaty. Aj preto sa odporúča začať za mlada, lebo pri dlhodobejšom investovaní si môžete zostaviť rizikovejšie portfólio, ktoré sľubovaný vyšší výnos dokáže „zaručiť“ až po mnohých rokoch.

2. Neviem, či mám vhodnú formu sporenia
Máte ich pod vankúšom, na polici v hrnci, či na bežnom účte? Takto nielen že strácajú časom svoju hodnotu, ale v prípade krádeže si komplet úspory zlodej vezme so sebou. Vyššia čiastka na bežnom účte nemá žiadny zmysel, peniaze tam nie sú takmer vôbec úročené. V súčasnej dobe už (opäť) existujú možnosti, ktoré nielen poskytujú vyšší výnos na ročnom základe, než jednoduché termínované vklady, ale tiež ponúkajú štátnu podporu vo forme daňovej úľavy. Daňové zvýhodnenie je v treťom pilieri od januára 2014 na úrovni 180 eur ročne. To je suma, ktorou sa znížiť daňový základ sporiteľa, daň z príjmov tak bude nižšiu o 34,2 eura ročne.

3. Z nízkych splátok nikdy nenahromadím dostatok peňazí
Ak si myslíte, že 50 eur mesačne z vás boháča nikdy nespravia, skúste si to prepočítať znova. Tých 50 eur mesačný za 20 rokov dôchodkového poistenia hodí 12 tisíc eur bez akéhokoľvek zhodnotenia, a ak sa nič nezmení tak na daniach ušetríte ďalších takmer 700 eur. To je len jednoduchý príklad ako začať odkladať aj nízku sumu, ktorá v konečnom dôsledku môže štátny dôchodok hoci aj zdvojnásobiť.

4. Sporenie musí bokom, teraz sú tu dôležitejšie ciele
V prípade dôchodkového sporenia môžete získať peniaze až pri odchode do penzie, prípadne po aspoň 10 až 20 ročnom sporení. Ak chcete získať tieto peniaze skôr, môžete prísť o rokmi nahromadený úrok. Po novom si z tretieho piliera môžete vybrať svoje nasporené peniaze po 10 rokoch od uzatvorenia zmluvy. Raz za desať rokov sa tak dostanete len k peniazom, ktoré ste si nasporili a to vrátane investičných výnosov. Ak ste dostávali aj príspevky od zamestnávateľa, tie  zostanú na účte, kým nezačnete poberať predčasnú, alebo riadnu penziu. Táto "sankcia" slúži na to, aby ste mali v banke peniaze po desaťročia bez toho, aby ste svoje úspory na dôchodok rozpustili vo svojich momentálnych potrebách.

5. Na tých pár rokov je odkladať zbytočné
Veľká väčšina ľudí určite výrazne podceňuje dĺžku svojho života po odchode do dôchodku. Rátajú s tým, že po dosiahnutí veku 65 rokov si ešte požijú zopár rôčkov a na to im bude stačiť aj štátny dôchodok, prípadne nejaké to euro, čo si odložili bokom. Alebo, že im na starobe pomôžu deti. Skutočným problémom je, že mnoho ľudí si pletie odhad dožitia pri narodení a priemernú dĺžku života v súčasnosti. Veď 65 ročný muž sa môže v priemere dožiť ešte ďalších 15 rokov, ženy aj 18. Určite by stálo za to si na takto dlhé obdobie zažať sporiť už v dostatočnom predstihu, nemyslíte?

6. Vláda časom dôchodkový problém vyrieši
Je prekvapujúce, aká veľká časť obyvateľstva je presvedčená, že zabezpečenie dôchodku je povinnosťou štátu. Pritom voči negatívnym demografickým zmenám je štát bezmocný. Podľa štatistík EU budú mať do roku 2050 ľudia starší ako 65 rokov 30 % podiel na populácii. Kým dnes na jedného dôchodcu platí dôchodkové odvody 1,6 zamestnanca, v roku 2030 bude tento pomer 1 ku 1 a v kritickom roku 2060 bude 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného penzistu. To znamená, že prvý, priebežne financovaný  dôchodkový pilier je udržateľný len v období silného rastu populácie. Preto sa aj Slovensko snaží riešiť budúce dôchodky druhým kapitalizačným pilierom. Ale aj druhý pilier bude poznačený negatívnym demografickým vývojom. Nestojí to za to vyčkávať, kým odborníci niečo vymyslia, radšej sa prezieravo pustite do sporenia. Pravidelne a hoci aj malých množstvách.

Súvisiace články

Aktuálne správy