Zisk OTP Bank sa v minulom roku znížil takmer na polovicu

Maďarská OTP Bank očakáva v tomto roku zlepšenie úverového portfólia, rast objemu úverov a zníženie nákladov na tvorbu rezerv. Zároveň upozornila, že riziká vidí na Ukrajine a na domácom trhu. Za rok 2013 banka vykázala čistý zisk 64 mld. HUF, čo je oproti predchádzajúcemu roku pokles takmer na polovicu. Zároveň ide o najnižší čistý zisk OTP Bank za desaťročie.

„Krajiny, v ktorých skupina pôsobí, celovo dosiahnu ekonomický rast, bude v nich lepšie podnikateľské prostredie a rastúci trh pre banky,“ uviedla ďalej OTP Bank. Upozornila však na riziká na svojom domácom trhu, kde potenciálny plán maďarskej vlády na pomoc ľuďom, ktorí majú úvery v zahraničných menách, ohrozuje činnosť banky.

V súvislosti so svojím podnikaním na Ukrajine OTP Bank nevylúčila „extrémne negatívny scenár“. Ten zahŕňa pretrvávajúcu politickú neistotu, situáciu, v ktorej sa nefinancuje štátny dlh, výrazný pokles hrubého domáceho produktu a výraznú devalváciu hrivny. V takom prípade by jej podnikanie na Ukrajine v roku 2014 skončilo v strate. Základný scenár OTP Bank je však priaznivejší. Ráta so silnou vládou, kurzom hrivny aspoň na úrovni 10 UAH/USD a stabilizáciou ekonomiky. V tomto prípade by ukrajinská dcéra OTP mohla dosiahnuť zisk.

OTP Banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od februára 1992, vtedy ešte pod názvom Investičná a rozvojová banka. Maďarská OTP Bank sa stala majoritným vlastníkom OTP Banky Slovensko v apríli 2002.

(1 EUR = 309,81 HUF)

(1 EUR = 15,043 UAH)

Súvisiace články

Aktuálne správy