Poliaci majú v otázke plynu jasno: Od ruskej závislosti ich má utrhnúť bridlica

, ČT,WSJ Foto:SITA

S tým, ako Británia náhlivo cúva od možnosti sankcií proti Rusom to vyzerá tak, že prezident Obama začína byť so svojím volaním po sankciách čím ďalej izolovanejší. Ako vysvetľuje generálny riaditeľ nemeckého priemyselného konglomerátu pre Wall Street Journal, ruský zemný plyn napája Západnú Európu zdrojom životnej sily, a tá je v podstate na ňom závislá.

Prezident a hlavný výkonný riaditeľ Siemensu Joe Kaeser navštívil konferenciu IHS CERAWeek v Houstone v Texase. Pýtali sa ho aj na situáciu na Ukrajine. Vyjadril sa, že neočakáva, že by európske vlády tvrdo tlačili na sankcie proti Rusku v reakcii na kremeľské splnomocnenie k potenciálnemu vyslaniu vojsk na Ukrajinu. "Možno, že Americký ľud alebo vláda alebo ktokoľvek dvíha obočie a môže hovoriť, ako môžu byť tí Európania v debate o sankciách tak mäkký. Hádajte prečo? Nemôžete chcieť sankcie voči čomukoľvek, na čom ste závislí," povedal pán Kaeser. Nemecko dováža najviac zemného plynu zo všetkých európskych krajín, spotrebúva až 24 % všetkého ruského exportu zemného plynu.

Kaeser sa uchýlil k vyhláseniu, že USA sú v lepšej pozícii pri uvažovaní o ekonomických sankciách proti Rusku kvôli svojmu nedávnemu nárastu produkcie ropy a plynu. Podobne sa chcú zabezpečiť aj Poliaci. Ešte pred troma rokmi sa hovorilo o zlatej horúčke 21. storočia. Poliaci hlásili obrie zásoby bridlicového plynu, ktoré sú väčšie ako v bohatom Nórsku. Začali preto prieskumy aj prvé skúšobné vrty. Poľsko malo mať vlastný plyn na 100, možno aj 200 rokov dopredu. Lenže potom prišlo vytriezvenie. Odhady sa scvrkli minimálne o polovicu a navyše prieskum aj vrty nešli tak rýchlo ako vo veľmoci bridlicového plynu, v Spojených štátoch amerických.

Za tri roky už vložili Poliaci do prieskumov bridlicového plynu v prepočte asi 5 miliónov eur a ďalšie obrie investície chystajú. Ale až za 20 až 25 rokov budú vedieť presne, koľko nového plynu vlastne majú a či sa im ich masívne investície vyplatia. Vláda premiéra Tuska ale problémy nepripúšťa. Čelí kritike za nadmerné užívanie uhlia. Na bridlicovom plyne preto stavia energetickú stratégiu budúcnosti. Poľsko chce vďaka zásobám znížiť závislosť na ruskom plyne a podporiť slabnúcu ekonomiku. V roku 2035 by mali byť Poliaci podľa pôvodného plánu v tejto oblasti sebestační.

Preto chystá kabinet Donalda Tuska nové zákony, ktoré by mali nalákať investorov. Vláda chce ťažbu bridlicového plynu čo najmenej zaťažiť reguláciou a byrokraciou. Nebude usilovať o vznik štátnej firmy, ktorá by ťažbu zaisťovala. "Ak chceme podporiť prieskumy, musíme pripraviť menej prísny zákon," hovorí minister životného prostredia Maciej Grabowski. Aj keď ale vláda zákony schváli, bude ich musieť odsúhlasiť ešte parlament, a to môže trvať aj niekoľko mesiacov. Minister aj tak ale predpovedá, že tento rok by mohlo vzniknúť asi 30 nových vrtov, celkom by ich potom Poliaci mali 85, a niekedy v priebehu tohto roka by tak bolo možné začať s komerčnou produkciou bridlicového plynu.

Protesty proti ťažbe frakovaním sa šíria po celej EurópeLenže podzemná ťažba bridlice s použitím tlaku aj chémie je časovanou bombou. Proti takejto ťažbe sa tu zdvihol veľký odpor. Najväčšie protesty zaznamenali na severe Poľska, ale aj na východe krajiny došlo k blokáde ťažobných vrtov a za tieto akcie padli aj rozsudky.

Súvisiace články

Aktuálne správy